Szwedzki glögg z soku z czarnego bzu

Szwedzka tradycja swiateczna to rowniez glögg. Glögg to owocowy grzaniec, ktory mozna podprawic dowolnie, rowniez alkoholem (wino grzane). Ci, którzy kiedyś zrobili własny glögg rzadko sięgają po kupne wersje.

Glögg przypomina polski kompot z suszonych owocow, ale jest bardziej slodki i aromatyczny. Gotuje go sie z korzennymi przyprawami.

Lubie wszystkie glögg jakie zrobie, ale dzisiaj chce wam zaproponowac glögg z soku z czarnego bzu, a wlasciwie z koncentratu. Podstawa udanego glögg jest dobry, zageszczony sok, naprawde owocowy, a nie sam cukier.

Szwedzi pija swoj glögg bardzo goracy, w malych kubeczkach z dodatkiem migdalow i rodzynek. A na zdjeciu moj ulubiony kubeczek dziergany, slodki prawda?

Glögg z soku z czarnego bzu

Skladniki:

  • 3oo ml  zagęszczonego soku z czarnego bzu
  • 1 laska wanilii
  • 8 całych goździkow
  • 1 mały kawałek suszonego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 butelka białego wytrawnego wina (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Strąk wanilii przetnij wzdluz i usunąć pachnące ziarenka do ciasta.
  • Wszystkie przyprawy umiesc w naczyniu i zalej sokiem i winem. Pozostaw na noc w chlodzie.
  • Na drugi dzien zagotuj glögg, przecedz. Spozywaj na goraco z dodatkiem migdalow i rodzynek.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *