Szwedzki pudding

Szwedzki pudding to nie deser jakby się wydawało, a wręcz przeciwnie pyszne danie obiadowe, tak zwane gołąbki na skróty. Szwedzka nazwa to kålpudding, czyli pudding z kapusty. Tak samo jak gołąbki, szwedzki pudding z kapusty jest nie mniej popularnym daniem w Szwecji, które podaje się z gotowanymi ziemniakami, brązowym sosem i dżemem z czerwonej borówki. Tak, tak ten osławiony dżem borówkowy – lingonsylt , który Szwedzi jedzą  z köttbullar, z gołąbkami, puddingiem z kapusty…Są jeszcze inne potrawy…

szwedzki pudding

Wracając do pudding z kapusty to jest to proste danie, gdzie część smażonej białej kapusty miesza się z mielonym mięsem, resztę układa na wierzchu puddingu, a następnie zapieka w formie. Oto przepis:

szwedzki pudding z kapusty

Szwedzki pudding

Składniki:

5-6 porcji

  • biała kapusta, około 1,3 kg
  • 3 cebule
  • 50 ml ciemnej melasy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 kg mielonego mięsa, ja dałam wieprzowo wołowe
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 150 g boczku pokrojonego w cienkie słupki
  • 1 łyżka świeżego tymianku

Dodatki

Wykonanie:

  • Pokrój cebulę i usmaż na oleju i maśle, aż cebula się zrumieni.
  • Pokrój kapustę w kostkę i dodaj do cebuli wraz z melasą. Smaż aż kapusta będzie prawie miękka. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Zrób farsz z mięsa, czosnku, pietruszki, śmietany i jajka. Dodaj do farszu dwie trzecie kapusty i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Formę żaroodporną posmaruj masłem i wyłóż mięsem. Wierzch puddingu posyp resztą kapusty i boczkiem. Piecz w temperaturze 160ºC przez 35 minut.
  • Podaj pudding z gotowanymi ziemniakami, brązowym sosem i dżemem z borówki.

 

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *