Co do jedzenia

Blog kulinarny przepisy,wypieki,porady kulinarne

Kuchnia skandynawska, Przekąski na zimno, Torty wytrawne ,tosty ,kanapki

Szwedzki tort kanapkowy na zimno

codojedzenia

Tort kanapkowy to szwedzki wynalazek, bardzo dobry , szybki i łatwy do zrobienia. W Szwecji podaje się go przy różnych okazjach i uroczystościach rodzinnych. Tort kanapkowy jest nieodzownym składnikiem szwedzkich zimnych bufetów.

W mojej rodzinie tort kanapkowy zadomowił się już na dobre. Na ogół nadzienie do torta zawsze robię sama, bo najlepiej smakuje jak się je zrobi samemu. W Szwecji można kupić gotowe sałatki z różnymi owocami morza, więc gdy jestem trochę nieczasowa to już od biedy skuszę się na kupne nadzienie. Za to mam więcej czasu na dekorowanie torta, bo to przecież fajna zabawa.

Przepis na szwedzki tort kanapkowy

Składniki:
Spód tortu na foremkę o średnicy 26 cm:

  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 3-4 dl letniej wody
  • 250 g mąki durum, opcjonalnie
  • 250 g mąki pszennej

Nadzienie 1:

  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 250 g krem fraiche lub naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki kopru, drobno posiekanego

Nadzienie 2:

  • 80 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
  • 250 g krem fraiche lub serek homogenizowany
  • 2 czubate  łyżki majononezu

Do dekoracji:

  • 3 dl śmietany kremówki
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 dl sałaty lodowej, posiekanej cienko
  • 1 limonka
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 garść świeżych krewetek
  • 2 jajka, na twardo
  • gałązki kopru
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka szczypiorku

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w zimnej wodzie, dodać olej, sól i miód.
  • Dodaj obie mąki i wyrób ciasto, które powinno być bardzo miękkie ale nie klejące.
  • Zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na około 40 minut.
  • Przełóż ciasto do okrągłej natłuszczonej i posypanej mąką foremki. Niech jeszcze rośnie ze 30 minut. Piecz chleb w piekarniku na 220 º C, około 20 minut.
  • Niech chleb dobrze ostygnie, a następnie przekrój spód na trzy placki.
  • Posiekaj i wymieszać wszystkie składniki na nadzienia. Posmaruj Pierwszy placek nadzieniem jajecznym i przykryj drugim plackiem.
  • Drugi placek posmaruj nadzieniem łososiowym i przykryj ostatnim spodem.
  • Ubij śmietanę i wymieszaj z majonezem. Posmaruj cały tort.
  • Udekoruj według własnego uznania.


3 komentarze on “Szwedzki tort kanapkowy na zimno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Instagram instagram@matmedmera

Who's Online

11 visitors online now

Blogi biorące udział w przepisie miesiąca

Google website translator

Najnowsze posty i przepisy

Moje przepisy

Ostatnie komentarze

Archiwum

Twingly Blog Search link:http://www.codojedzenia.pl/ sort:published Nowe linki
Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Etykietki