Szwedzki tort truskawkowy

Szwedzki torcik truskawkowy to bardzo proste wykwitne ciasto z waniliowym kremem i oczywiście udekorowane truskawkami. Sezon truskawkowy jeszcze trwa, więc póki co warto wykorzystać świeże truskawki, bo takie smakują najlepiej

Mam sprawdzony przepis na naprawdę dobry tort z truskawkami o ile lubicie bitą smietanę i waniliowy krem. Biszkopt i krem waniliowy są oczywiście domowej roboty . Lubię piec ten biszkopt również do innych tortów, bo jest on puszysty i wilgotny.

Przepis na szwedzki torcik truskawkowy

Składniki:

Biszkopt

  • 3 dl cukru
  • 1 dl wrzątku
  • 2 ½ dl mąki
  • 3 jajka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem waniliowy

  • 2 ½ dl mleka
  • 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 g świeżych truskawek
  • 3 dl śmietany kremówki

Wykonanie:

  • Ubij jaja i cukier na  puszystą masę. Wlej wrzącą wodę podczas ubijania i ubijaj jeszcze przez minutę.
  • Wymieszaj proszek do pieczenia i mąkę i przesiane dodaj do jaj. Delikatnie wymieszaj.
  • Wlej ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką .
  • Piecz biszkopt w 175 º C (termoobieg), około 30 minut.
  • Po upieczeniu niech biszkopt dobrze ostygnie.
  • Tymczasem ubij lekko mleko z mąką ziemniaczaną, żółtkami i cukrem. Zacznij podgrzewać, cały czas ubijaj, aż krem zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia. Kiedy krem ostygnie wymieszaj go z cukrem waniliowym.
  • Ubij śmietanę. Pokrój truskawki, a kilka w całości zostaw do przybrania.
  • Przekrój biszkopt na pół. Pierwszy placek posmaruj kremem waniliowym i przykryj drugim plackiem.
  • Wymieszaj część śmietany z truskawkami i rosmaruj równomiernie na powierzchni tortu, a następnie  resztę bitej śmietany i udekoruj świeżymi truskawkami.

Truskawki 2012

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *