Szwedzki tort kanapkowy to skandynawski wynalazek, bardzo smaczny i łatwy do przyrządzenia. W Szwecji podaje się go na różne okazje i uroczystości rodzinne. Tort kanapkowy jest nieodzownym składnikiem szwedzkich zimnych bufetów.
W mojej rodzinie tort kanapkowy zadomowił się już na dobre. Na ogół nadzienie do torta zawsze robię sama, bo najlepiej smakuje jak się je zrobi samemu. W Szwecji można kupić gotowe sałatki z różnymi owocami morza, więc gdy jestem trochę nieczasowa to już od biedy skuszę się na kupne nadzienie. Za to mam więcej czasu na dekorowanie torta, bo to przecież fajna zabawa.
Przepis na szwedzki tort kanapkowy
10 porcji, okrągła forma o średnicy 26 cm
Składniki:
25 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
300 -400 ml letniej wody
250 g mąki durum (można zamienić na mąkę pszenną)
250 g mąki pszennej
Nadzienie jajeczne
3 jajka, ugotowane na twardo
250 g krem fraiche lub naturalnego serka homogenizowanego
2 czubate łyżki majonezu
2 łyżki kopru, drobno posiekanego
Nadzienie z łososia
80 g wędzonego łososia
2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
250 g krem fraiche lub serek homogenizowany
2 czubate łyżki majononezu
Do dekoracji
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki majonezu
100 g sałaty lodowej, pociętej na cienkie paski
1 limonka
150 g wędzonego łososia
1 garść świeżych krewetek
2 jajka, na twardo
gałązki kopru
1 łyżka kaparów
1 łyżka szczypiorku
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie, dodaj olej, sól i miód. Następnie dodaj obie mąki i wyrób ciasto, które powinno być bardzo miękkie ale nie klejące. Zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na około 40 minut.
Po tym czasie złóż ciasto w kopertę, a następnie rozciągnij na okrągły placek i przełóż ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką foremki. Piecz chleb w piekarniku na 220 º C, około 20 minut. Ostudź chleb na metalowej kratce. Rozkrój chleb na 3 placki.
Posiekaj i wymieszać wszystkie składniki na nadzienia. Posmaruj Pierwszy placek nadzieniem jajecznym i przykryj drugim plackiem. Drugi placek posmaruj nadzieniem łososiowym i przykryj ostatnim spodem. Ubij śmietanę i wymieszaj z majonezem. Posmaruj cały tort. Dekoruj tort jak na zdjęciu lub według własnego pomysłu.
3 komentarze
Ale pomysł, tego nie znałam.
[…] torty kanapkowe, głownie z łososiem i krewetkami na różne okazje i uroczystosci rodzinne. Tort kanapkowy jest nieodzownym składnikiem szwedzkich zimnych bufetow – […]
Na pewno wypróbuję ten przepis, jest idealny na jakąś imprezę, a ja zawsze wolałam „konkrety” od słodkości ;)