Szwedzkie buleczki do herbaty tekakor

Oryginalna nazwa tego szwedzkiego specjalu to tekakor , co znaczy ciasteczka do herbaty. Wbrew nazwie  buleczki nie maja nic wspolnego z ciastkami, poza ich okraglym, plaskim ksztaltem. Buleczki sa troche slodsze niz normalne bulki, a do ciasta trzeba koniecznie dodac maslo.

Buleczki oslodzilam golden syropem, ale mozna tez uzyc miodu. Dodalam rowniez maki graham. Z ciasta zrobilam kuleczki, ktore nastepnie splaszczylam na placki. Kazdy taki placek podziurkowalam szpikulcem. To tez taka charakterystyczna dekoracja tego wypieku.

Przepis na szwedzkie buleczki do herbaty tekakor

Składniki:

22 buleczki

  • 50 g drożdży
  • 2 dl mąki graham
  • 12-13 dl mąki pszennej
  • 6 ½ dl letniego mleka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 3 łyżki golden syropu lub miodu
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 2 dl  jabłkowego musu
  • 1 jabłko, pokrojone w kostkę (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Rozpusc maslo w rondelku i wlej mleko aby sie ogrzalo.
  • W misce pokrusz drozdze i zalej mlekiem. Dodaj syrop, mus jablkowy, jablko, sol oraz stopniowo make. Zagniec gladkie ciasto. Ja to robie przy pomocy asystenta kuchennego.
  • Zostaw ciasto do wyrosniecia na 40 minut , przykryte sciereczka.
  • Po tym czasie podziel ciasto na kulki o wadze 100 g, splaszcz dlonia na 1,5 cm placki, podziurkuj szpikulcem lub widelcem i zostaw do ponownego wyrosniecia pod przykryciem na 30 minut.
  • Piecz buleczki w piekarniku na 225ºC, przez 10 minut. Buleczki maja byc lekko zrumienione.

Buleczki upieklam z musem jablkowym wlasnej roboty. Lubie kiedy jablko nie jest rozgotowane tak do konca. Jesli masz kupny, typowy mus jablkowy mozesz dodac jablko pokrojone w kostke.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *