Szwedzkie bułeczki szafranowe lussekatter

Zapraszam na kolejny przepis z szafranem, szwedzkie bułeczki szafranowe lussekatter. Podczas adwentu piekę kilka razy szwedzkie bułeczki szafranowe, które uwielbia cała moja rodzina. Jest to tradycyjny wypiek w Szwecji, który towarzyszy nam przez cały okres świąteczny. Dziś kolejny wariant tego szafranowego wypieku tym razem w połączeniu z cynamonem. Odbiegłam trochę od tradycji używając również suszonej żurawiny zamiast rodzynek.

szwedzkie buleczki szafranoweszafranowe wypieki

Szwedzkie bułeczki szafranowe

Składniki:

na 12 bułeczek

25 g świeżych drożdży

250 g ciepłego mleka

90 g cukru

o,5 g zmielonego szafranu

1 łyżka gorącej wody

450 g pszennej mąki

50 g masła, miękkiego

½ łyżeczki soli

garść suszonej żurawiny

Nadzienie

3 łyżki cukru

1 łyżka cynamonu

100 g masła, miękkiego

Dodatkowo

roztrzepane jajko do posmarowania

cukier perła do posypania

Syrop

3 łyżki cukru

2 łyżki wody

szwedzkie wypieki szwedzkie bułeczki szafranowe

Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Rozpuść szafran w gorącej wodzie. Dodaj do rozczynu cukier, mąkę i szafran. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego masła i zagniataj do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto będzie lekko przywierać ale takie ma być. Nie dosypuj mąki! Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o boku 50 cm x 30 cm. Namocz żurawinę w wodzie.

szwedzkie bułeczki lussekatter

Wymieszaj składniki na nadzienie i posmaruj równomiernie placek i posyp odcedzoną z wody żurawiną. Złóż placek na pół wzdłuż dłuższego boku. Otrzymasz placek 25 cm x 30 cm. Używając radełka do pizzy, pokrój placek wzdłuż boku 25 cm na 15 pasków. Każdy pasek zwiń w ósemkę, zwijając końce do środka lecz w przeciwnych kierunkach. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wstaw wyrośnięte bułeczki i piecz przez około 10-12 minut na złoty kolor. W międzyczasie zagotuj cukier z wodą. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia. Wyjmij upieczone bułeczki i gorące posmaruj syropem. Syrop zatrzymuje wilgoć. Szafranowe bułeczki będą długo świeże.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *