Szwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar

Zapraszam na bardzo popularne w Szwecji karmelowe ciasteczka tak zwane kolasnittar. Są to bardzo błyskawiczne ciastka. Maślane ciasto nie wymaga chłodzenia, więc po jego zrobieniu można ciastka od razu upiec. Potrzebujesz jedynie 30 minut aby przygotować smaczne pachnące kardamonem ciastka do niedzielnej kawy lub dla niespodziewanych gości.

szwedzkie ciastka

Ciastka są lekko ciągnące podobnie jak karmel, więc stąd och nazwa. Upiekłam ciasteczka z trzcinowym cukrem, ale można je również upiec z białego cukru. Ciasteczka będą oczywiście nieco jaśniejsze.

Szwedzkie ciastka karmelowe

Składniki:

30 ciastek

100 g miękkiego masła

90 g trzcinowego cukru

3 łyżki golden syropu

150 g mąki

½ łyżeczki soda oczyszczonej

1łyżeczka waniliowego ekstraktu

½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu

ciastka bez jajekNastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Utrzyj masło z cukrem, wanilią i syropem. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do maślanej masy razem z kardamonem. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj placek o rozmiarach 20 cm x 30 cm, lekko spłaszcz i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 – 12 minut, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i natychmiast pokrój pod skosem na podłużne ciastka. Do tego celu używam radełka do pizzy. Pokrojone ciastka pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciastka są  lekko chrupiące, a w środku lekko ciągnące. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.

14 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *