Niedziela! Zatem zapraszam po przepis na karmelowe ciastka z lukrecją. Uwielbiam piec ciastka. Ciastka z lukrecją przypominają cynamonowe ciastka kolasnitt. Zawierają sporo cukru i golden syrop, które powodują, że ciastka kolasnittar po upieczeniu są lekko ciągnące mają karmelowy smak.
Te ciastka piekę się podobnie jak tradycyjne kolasnitt ale do środka dodałam słodkie „żelki” czyli ciągnące cukierki z lukrecją. Jeszcze do niedawna nie przepadałam za lukrecją. Teraz ją uwielbiam ale w odpowiedniej ilości. Ciastka poniżej mają to do siebie, że ilość lukrecji można dozować według smaku. Smak lukrecji jest delikatnie wyczuwalny. Pojawia się dopiero po zgryzieniu ciastka jak niespodzianka.
Muszę dodać, że ten wypiek należy do super szybkich. Znika z talerza również szybko, bo ciastka są naprawdę pyszne. Wypiekam te ciastka również w wersji świątecznej z szafranem.
Bardzo polecam przepis poniżej. Jeśli nie możecie trafić na lukrecjowe żelki, to możecie do ciasta dodać lukrecję w proszku. Po upieczeniu ciastka najlepiej przechowywać w metalowym pudełku.
Ciastka z lukrecją
ok. 40 sztuk
Składniki:
150 g masła, miękkiego
80 g cukru
90 g brązowego cukru
100 ml golden syropu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
3 łyżki kakao
190 g pszennej mąki
szczypta soli
100 g żelków z lukrecji
Nastaw piekarnik na 175ºC. Formę od piekarnika włóż papierem do pieczenia. Wsyp do miski cukier, wanilię i dodaj miękkie masło. Zmiksuj na puszystą masę po czym dodaj syrop i zmiksuj do połączenia składników. W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. Dodaj suche składniki do maślanej masy i wymieszaj łyżką lub zmiksuj.
Żelki pokrój na drobno i dodaj do ciasta. Wymieszaj łyżką. Podziel ciasto na 3 części.Każdy kawałek zroluj, przełóż do formy i spłaszcz. Piecz ciastka przez 15 minut. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika. Odczekaj 5 minut i jeszcze ciepłe placki pokrój pod kątem na podłużne ciasteczka. Ciasto podczas pieczenia zlewa się w całość, więc przekrój również wzdłuż każdego kawałka. Wystygnięte ciastka przechowuj w metalowym pudełku. Smacznego!
1 comment
Nigdy o takich nie słyszałam, a wyglądają bardzo ciekawie :)