Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka

Kladdkaka to najpopularniejsze ciasto w Szwecji. Jest to jedyne ciasto czekoladowe, ktore moje dzieci same umia upiec. Czesto przychodzac z pracy zastaje juz tylko resztki tego ciasta. Jeszcze lekko cieple ciasto jemy zawsze z lodami. Kiedy kladdkaka juz przestygnie i oczywiscie kiedy jeszcze jest pare kawalkow do zjedzenia ubijam smietanke. Mnie wlasnie smakuje kladdkaka, kiedy jest juz dobrze przestudzona.

Kladdkaka nie wolno piec za dlugo, bo bedzie wtedy twarda. Ciasto musi byc w srodku wilgotne, a na powierzchni troche chrupkie . Ciasto to nie wyrasta za mocno, a idea ciasta zreszta jest taka, ze to ma wlasnie byc cienki placek. To ciasto to prawdziwa czekoladowa bomba, a co za tym idzie mnostwo kalorii. No ale co tam, do odwaznych swiat nalezy!

Oto przepis

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka

Skladniki:

na foremke o srednicy 25 cm

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 dl cukru
  • 2 jaja
  • 1 ½  dl mąki
  • ½ dl kakao
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  • Ubij masło i cukier na puszystą mase. Dodaj po jednym jajku.
  • Wmieszaj mąkę, kakao, wanilie i proszek do pieczenia.
  • Roztop czekoladę i dodaj do masy.
  • Wylej ciasto do wysmarowanej formy i piecz na 160ºC (termoobieg) 20 minut.
  • Ostudz i podawaj z bita smietana lub lodami, ewentualnie malinami.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *