Szwedzkie ciasto z cynamonem

Znacie już szwedzkie ciasto kladdkaka z czekoladą. Dzisiaj upiekłam podobne ciasto z cynamonem i kardamonem. Bardzo aromatyczne super korzenne! Ciasto na jeden dzień! Co ja gadam! U mnie każde ciasto znika w ciągu jednego dnia. Moja rodzinka nie ma problemów z jedzeniem. Wchłaniają wszystko co im podsunę pod nos. Zapach pieczonego ciasta z cynamonem jest boski. To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie spotkałam jeszcze szwedzkiego ciasta, które sprawiałoby mi trudności. Bardzo lubię szwedzkie wypieki właśnie za ich prostotę w pieczeniu. Szwedzkie ciasto z cynamonem jest gotowe w 40 minut. Udaje się za każdym razem. Cynamonowe nadzienie do ciasta przypomina to w cynamonowych bułeczkach. Ciasto jest bardzo wilgotne, jakby lekko niedopieczone. Po wyjęciu z piekarnika lekko opada. Taka jego natura!

ciasto_przepis

Szwedzkie ciasto

Składniki:

okrągła forma o średnicy 24 cm

200 g rozpuszczonego masła

150 g pszennej mąki

225 g cukru

2 łyżeczki zgniecionego kardamonu

4 jajka

Cynamonowe nadzienie

25 g roztopionego masła

2 łyżki cynamonu

2 łyżki cukru

szwedzkie_ ciastoNastaw piekarnik na 165ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Odważ mąkę i cukier. Wsyp do naczynia. Dodaj kardamon i roztopione masło. Zmiksuj, a następnie dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia. Wylej masę do formy. Wyrównaj manewrując formą. Roztop masło w kubeczku. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Polej ciasto cynamonowym nadzieniem tworząc dowolny wzór. U mnie wyszła zebra. Wstaw formę z ciastem do  nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. Ciasto powinno się błyszczeć na środku. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.

ciasto_cynamonowe

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *