Szwedzkie kotlety mielone z karmelizowaną cebulą

Kotlety mielone to bardzo popularne danie na obiad również w Szwecji. Można je przyrządzić podać na różne sposoby. My uwielbiamy kotlety mielone i kiedy już je robię to od razu pokaźną porcję, bo taki kotlet na kanapce to pożywna wkładka. Na obiad zazwyczaj podaję mielone z ziemniakami i buraczkami, klasyczne wydanie w większości polskich domów. W Szwecji tak jak do köttbullar koniecznie dżem z borówki lub sałatka z buraczków.

Dzisiejszy przepis jest lekko zmodyfikowany i zawiera dużo smażonej cebuli, którą dodałam do farszu jak i ułożyłam na kotlecie. Bardzo polecam karmelizować cebulę z odrobiną cukru trzcinowego. Bardzo fajny dodatek do mielonych kotletów.

szwedzkie kotlety mielone

Przepis na szwedzkie kotlety mielone z karmelizowaną cebulą

Składniki:

na 16 mielonych kotletów

  • 1 ½ kg mielonego mięsa, 50 /50
  • 300 g ugotowanych ziemniaków i przepuszczonych przez praskę
  • 3 jajka
  • 100 ml  tartej bułki
  • 100 ml mleka
  • 3 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej i łyżka masła do smażenia

Karmelizowana cebula

  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smak

Wykonanie:

  • Obierz cebule. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Pozostałą cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj roztrzepane jajka w mleku, tartą bułkę i przyprawy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż masa zgęstnieje.
  • Dodaj mielone mięso i zeszkloną cebulę i wymieszaj lekko. Formuj spore kotlety i usmaż na oleju i maśle z obu stron.
  • Cebulę pokrój w cienkie krążki i smaż początkowo w niskiej temperaturze, aż się zeszkli. Teraz posyp cukrem i zwiększ temperaturę. Cebula zbrązowieje lekko. Posól i popieprz do smaku.
  • Podawaj kotlety mielone z karmelizowaną cebulą na wierzchu i pozostałymi dodatkami wedle smaku.

co jedza Szwedzi

 

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *