Szybka przekąska z obiadowych resztek

codojedzenia

Tą ciepłą przekąskę zrobiłam pierwszy raz używając tylko ziemniaczanego puree. Do dzisiejszego  przepisu dołączyłam szwedzkie klopsiki. Jak się domyślacie ziemniaki i köttbullar to resztki obiadowe z poprzedniego dnia. Za mało, żeby wykarmić całą rodzinę, ale w sam raz na ciepłą przekąskę, która królowała na urodzinowym party mojego syna.

Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego i ziemniaków (26 sztuk)

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 4 dl puree ziemniaczanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 40 g sera mozzarella
  • 26 małych klopsików
  • 1 jajko do posmarowania
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Wymieszaj ziemniaki z przeciśniętym czosnkiem, szczypiorkiem,  startą mozzarellą, solą i pieprzem.
  • Podziel ciasto na paski o grubości 2 cm i długości 12 cm i złącz końcami w pierścień.
  • Wypełnij ciasto ziemniakami, a na środek wciśnij klopsika.
  • Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 200 º C (termoobieg), około 10 minut. Podawaj jako przekąskę na gorąco lub letnią.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *