Szybka tarta z miesem mielonym à la bolognese

Zawsze kupuje duze paczki miesa mielonego, tzw. ekonomiczne. Zazwyczaj dziele na dwie porcje. Z jednej robie mielone kotlety lub male klopsiki, a z drugiej sos bolognese. To wlasnie sos bolognese jest podstawa tej szybkiej tarty, zakladajac oczywiscie, ze sos jest juz wczesniej ugotowany.

Wlasnie ugotowalam wersje skrocona tego sosu, to znaczy bez dodatku grzybow, warzyw czy parmezanu. Sos doprawilam troche orientalnie kminem rzymskim, pieprzem kajenskim i cynamonem. Do tarty dodalam rowniez ser owczy typu feta. Bardzo lubie polaczenie cynamonu ze slona feta. Spod do tarty zrobilam z dodatkiem maki orkiszowej, ale mozna go zrobic z samej maki pszennej. Sprobujcie sami, oto przepis:

Szybka tarta z miesem mielonym à la bolognese

Składniki:
na 5-6 porcji

Spod do tarty

  • 130 g masła, miękkiego
  • 2 ½ dl mąki pszennej,
  • 1½ dl mąki orkiszowej
  • 1 łyżka zimnej wody

Gesty sos z miesa mielonego

  • 400g mielonego (uzylam wieprzowo wolowego)
  • 100g sera feta
  • 1 mala cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 dl wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • 3 jaja
  • 2 ½ dl mleka
  • 1 dl startego sera

Wykonanie:

  • Z podanych skladnikow zagniesc ciasto na spod do tarty. Nie ugniatac za bardzo. Forme na tarte z ruchomym dnem o srednicy 26 cm, wyloz ciastem. Brzegi przykryj kawalkami folii aluminiowej i lellko docisnij. Przykryj folia spozywcza i wstaw do lodowki na przynajmniej 30 minut.
  • Przygotowanie sosu zacznij od cebuli i czosnku. Obierz i posiekaj drobno, a nastepnie wrzuc na rozgrzana patelnie z odrobina oleju. Dodaj przyprawy, podsmaz przez chwile, a potem dodaj mieso, przecier pomidorowy i wode.
  • Dopraw sola i gotuj sos przez pol godziny. Niech przestygnie.
  • Schlodzony spod do tarty ponakluwaj widelcem. Nie zdejmujac jeszcze paskow aluminiowych podpiecz spod w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i schlodz. Gdy spod bedzie juz zimny mozesz zdjac folie i napelnic spod sosem. Pokroj w kostke ser feta i r ozprowadz rownomiernie po powierzchni sosu lekko dociskajac. Posyp startym zoltym serem.
  • Roztrzep jajka z mlekiem, posol i polej wierzch tarty.
  • Zapiecz tarte w piekarniku na 150ºC (termoobieg) przez 30-40 minut.
  • Gotowa tarte zostaw do ostygniecia na 10 minut, za nim zaczniesz ja kroic.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *