Szybki obiad zapiekanka z kiełbasą

zapiekanka z kielbasy falukorv

Nie wiem czemu tak Szwedzi przepadają za obiadem z kiełbasą, a najbardziej za falukorv. Makaron, falukorv i ketchup to jedno z dań serwowanych przynajmniej kilka razy w miesiącu w każdej szkolnej stołówce czy przedszkolu, któremu zawsze towarzyszą okrzyki radości i błogiego zadowolenia. Kiełbasa falukorv działa tu jak czarna magia, której i ja od czasu do czasu dam się zaczarować. Dzisiaj wiec przepis na szybki obiad czyli zapiekanka kiełbasą pod grzybową pierzynką.

Dawno nie przyrządzałam grzybów na obiad, a przecież takie zdrowe i aromatyczne. W sam raz do kiełbasy, aby dodać jej trochę zdrowego oblicza. Wykorzystałam tu grzyby leśne, ale z powodzeniem można je zastąpić pieczarkami. Grzybową masę można przyprawić wedle uznania. Zdecydowałam się na estragon, który raczej rzadko używam w mojej kuchni. Tutaj w połączeniu z białym pieprzem, ziemniakami i grzybami naprawdę dodał smaku.

szybki obiad zapiekanka z kielbasa

Przepis na szybki obiad – zapiekanka z kiełbasą  falukorv 

Składniki:

5 porcji

  • ½ kg kiełbasy, dowolny wybór  
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko
  • 300 g leśnych grzybów, mogą być pieczarki
  • 50 g startego ostrego sera, np. cheddar
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • sol do smaku

Wykonanie:

  • Pokrój kiełbasę w grube plasterki i zrumień na patelni. Żaroodporną foremkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż dno  kiełbasą. 
  • Posiekaj drobno cebule i grzyby i podsmaż w łyżce masła lub oleju. Dodaj przyprawy.
  • Ugotowane ziemniaki rozgnieć widelcem, dodaj grzyby z cebulą, jajko i starty ser. Połącz. Dopraw solą i pieprzem.
  • Rosmaruj masę grzybową na kiełbasie i zapiecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut.
  • Podawaj z ziemniakami i warzywną sałatką.

szwedzka kielbasa falukorv

Lubicie biały pieprz? Muszę się przyznać, że jestem bardzo ostrożna z tą przyprawą. Jednak przekonałam się , że biały pieprz świetnie pasuje do różnych potraw z ziemniaków. Spróbujcie sami!

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *