Szybki tort czekoladowy

Szybki tort czekoladowy z malinowym musem. Tort czekoladowy, a właściwie torcik ma bardzo wilgotny spód, który przypomina brownie choć nie użyłam an jednego grama tłuszczu do jego wypieku. Krem czekoladowy nigdy nie robiłam tym sposobem ale na pewno Wam się spodoba, bo nie jest skomplikowany. Tort czekoladowy z malinami to klasyka. Tort jest szybki w przyrządzeniu, nie wymaga nasączania. Jest smaczny i mocno czekoladowy.

szybki tort

Szybki tort mocno czekoladowy

Składniki:

okrągła forma o średnicy 18 cm

Spód do tortu

100 g cukru

100 g brązowego cukru

110 g pszennej mąki

45 g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki oczyszczonej sody

½ łyżeczki soli

1 duże jajko

120 ml zsiadłego mleka

120 ml zimnej mocnej kawy

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

tort przepisSuche i mokre składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie połącz na jednolitą masę. Użyj balonowej trzepaczki . Wytnij koło wielkości dna formy i przykryj nim dno. Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika  na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź.

Krem czekoladowy

55 g masła

30 g kakao

40 ml mleka

180 g cukru pudru

½ łyżeczki waniliowego ekstraktu

szczypta soli

Malinowy mus

300 g malin, u mnie mrożone

75 g cukru

2 listki żelatyny

Dodatkowo

łyżka kakao do posypania

szybki tort czekoladowy

Przygotuj krem. Rozpuść masło w kąpieli wodnej. Dodaj kakao i zamieszaj trzepaczką balonówką. Dodaj cukier puder na przemian z mlekiem. mieszaj do uzyskania puszystej masy. Ostudź.

Namocz żelatynę w wodzie przez 20 minut. Zagotuj maliny z cukrem. Przetrzyj maliny przez sito. Podgrzej dodaj żelatynę i zamieszaj. Odstaw mus do ostygnięcia. Kiedy zacznie zamarzać posmaruj wierzch tortu. Kiedy mus zastygnie, posmaruj brzegi i wierzch tortu kremem. Na koniec posyp kakao.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *