Szybkie roladki z kurczaka

Co będzie na obiad, gdy połączę chili, boczek i trzy rodzaje sera z kurczakiem?

O yes, yes ! Zgadza się! Bardzo „cheesy” i pożywne roladki z kurczaka, które po prostu są przepyszne, nadziane żółtym, tartym serem, twarożkiem, bekonem i posiekanym, świeżym, zielonym chili.

Ale napisał trzy sery, dobrze! Trzeci ser to  wspaniały gruyère, drobno starty i zmieszany z suszonym oregano, którego użyłam zamiast zwykłej panierki z tartej bułki.

Roladki z kurczaka owinęłam w cienkie plasterki bekonu i usmażyłam na  patelni bez dodatkowego tłuszczu. Danie to jest bardzo syte i dlatego jako  dodatek do niego proponuję sałatkę z bulgur.

Składniki:

Przepis na 6 osób:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka twarożku, czubata
  • 2 dl startego sera
  • 3 cienkie paski bekonu, usmażone i rozdrobnione + 100 g
  • 1 dl sera gruyere, startego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Wykonanie:

  • Zetrzyj ser i posiekaj chili na bardzo drobno.
  • Usmaż bacon, osącz na papierze i pokrusz..
  • Podziel każdą pierś z kurczaka na dwa plastry, ułóż nadzienie i  zroluj.
  • Roladki obtocz w utartym gruyere z oregano i całość zawin w bacon.  Możesz użyć wykałaczek.
  • Smaż roladki okoła, około 10 minut.

Krok po kroku…

Nadzienie nie zawiera dodatkowych przypraw lub soli. Już tyle smaków w nim!


Roladki z kurczaka smaż nie więcej niz 10 minut, inaczej kurczak będzie zbyt suchy.

A tak wyglądam w środku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *