Co będzie na obiad, gdy połączę chili, boczek i trzy rodzaje sera z kurczakiem?
O yes, yes ! Zgadza się! Bardzo „cheesy” i pożywne roladki z kurczaka, które po prostu są przepyszne, nadziane żółtym, tartym serem, twarożkiem, bekonem i posiekanym, świeżym, zielonym chili.
Ale napisał trzy sery, dobrze! Trzeci ser to wspaniały gruyère, drobno starty i zmieszany z suszonym oregano, którego użyłam zamiast zwykłej panierki z tartej bułki.
Roladki z kurczaka owinęłam w cienkie plasterki bekonu i usmażyłam na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Danie to jest bardzo syte i dlatego jako dodatek do niego proponuję sałatkę z bulgur.
Składniki:
Przepis na 6 osób:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 łyżka twarożku, czubata
- 2 dl startego sera
- 3 cienkie paski bekonu, usmażone i rozdrobnione + 100 g
- 1 dl sera gruyere, startego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Wykonanie:
- Zetrzyj ser i posiekaj chili na bardzo drobno.
- Usmaż bacon, osącz na papierze i pokrusz..
- Podziel każdą pierś z kurczaka na dwa plastry, ułóż nadzienie i zroluj.
- Roladki obtocz w utartym gruyere z oregano i całość zawin w bacon. Możesz użyć wykałaczek.
- Smaż roladki okoła, około 10 minut.
Krok po kroku…
Nadzienie nie zawiera dodatkowych przypraw lub soli. Już tyle smaków w nim!
Roladki z kurczaka smaż nie więcej niz 10 minut, inaczej kurczak będzie zbyt suchy.
A tak wyglądam w środku