Szybkie wegetarianskie curry z ciecierzyca

Uwielbiam ten przepis na curry, bo mogę go zmieniać jak tylko chcę. Na obiad wybrałam wegetariańską wersję  ze słodkich ziemniaków czyli batatów i ciecierzycy. To wegetariańskie curry to połączenie słodkiego smaku z ostrym, które nieco  łagodnieją, kiedy podaję curry z nudlami vermicelli.

Vermicelli nudle to przezroczyste ryżowe nudle, które zamiast gotowania zalewa się tylko wrzątkiem na 3 minuty.

Przepis na wegetariańskie curry ze słodkich ziemniaków i ciecierzycy

Składniki:

2-3 porcji

  • 2 dl mleka kokosowego
  • 2 dl pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 mała puszka ciecierzycy
  • 1 duży słodki ziemniak
  • 1 dymka
  • 1 ½ łyżeczki czerwonej pasty curry
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju arachidowego

Wykonanie:

  • Rozgrzej olej na patelni i dodaj czerwoną curry pastę. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Odsącz ciecierzycę. Wrzuć warzywa na patelnię i podsmaż.
  • Dodaj imbir i cynamon, a po czym mleko kokosowe i pomidory.
  • Gotuj curry aż ziemniaki będą miękkie.
  • Zagotuj wodę lekko i lekko osól. Zalaj gorącą wodą vermicelli nudle. Niech tak postoją przez 3 minuty.
  • Odcedz nudle i wymieszaj lekko z curry przed podaniem. Posyp świeżą kolendrą.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *