Szybko i tanio

Święta już tuż, tuż! W przedświątecznym harmiderze polecam szybki i tani obiad, bo wiem, że jak ja nie macie zbytnio dużo czasu na gotowanie, a jeść przecież trzeba…Nikt nie mówi , że mamy pościć cały Adwent! Przygotowałam dla Was  przepis na ziemniaczaną sałatkę z kurczakiem i czarną kapustą na ciepło, a korzystając z tego przepisu uświęciłam danie sadzonym jajkiem i marynowanymi buraczkami. Szybko, tanio i pysznie!

Jeśli nie spotkaliście się z czarną kapustą, to proponuję zastąpić ją jarmużem.

z jednej patelniSałatka ziemniaczana z kurczakiem i czarną kapustą

Składniki:

na 4-5 porcji

600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę

2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę i zamarynowane

1 cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego

200 g czarnej kapusty, ugotowanej al dente

sól i pieprz do smaku

Dodatki

4-5 jajek

1 łyżka posiekanego szczypiorku

buraczki z octu

szybki obiad z kurczakaZacznij od kurczaka. Jeśli masz czas zamarynuj kurczaka w ulubionych przyprawach i pozostaw w lodówce na godzinę. Jeśli się spieszysz, to zacznij od ziemniaków. Ziemniaki pokrojone w kostkę usmaż na oliwie z dodatkiem cebuli, czosnku i tymianku. Popieprz i posól. Usuń grube nerwy z liści kapusty i obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. Dodaj kapustę do ziemniaków i smaż jeszcze przez chwilę.

Na oddzielnej patelni usmaż kurczaka. Ponieważ piersi z kurczaka są pokrojone w kostkę, więc zajmie to Tobie niewiele więcej niż 3 minuty. Smaż kurczaka cały czas podrzucając patelnią, aby równomiernie się usmażył. Dodaj kurczaka do ziemniaków i kapusty i wszystko wymieszaj. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Usmaż sadzone jajka. Podaj sałatkę na ciepło z jajkiem, posypanym szczypiorkiem i buraczkami.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *