Tabbouleh z quinoa

Tabbouleh to klasyczna arabska sałatka z natką pietruszki, pomidorami, czosnkiem, dobrą oliwą. Tradycyjne tabbouleh to tabbouleh z bulgur lub couscous, które świetnie pasuje do grillowanego mięsa.

Dzisiaj postanowiłam wypróbować tabbouleh z quinoa. Ostatnio kupiłam trzykolorową quinoa i taką też użyłam do tej sałatki. Quinoa jest bardzo bogata w proteiny, nie zawiera glutenu i ma wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni. Gotuję zupę z quinoa, piekę chleb z quinoa lub muffinki. Quinoa na śniadanie na stałe została w moim jadłospisie.

sałatka tabbouleh

Przyrządzając tabbouleh z quinoa odbiegłam nieznacznie od oryginału. Zamiast czosnku użyłam szczypiorku, a cytrynę zamieniłam na limetkę. Dodałam też pieprzową miętę, którą również można spotkać w tradycyjnym tabbouleh. Całość posypapałam pokruszonym kozim serem typu feta. Tabbouleh z quinoa to typowa sałatka LCHF zamiast ryżu, ziemniaków czy kasz.

Przepis na Tabbouleh z quinoa

Składniki:

2 porcje

  • 100 ml quinoa
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej pieprzowej mięty
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limetki i otarta skórka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i czarny pieprz grubo mielony do smaku
  • 50 g koziego sera typu feta

Wykonanie:

  • Przed gotowaniem dokładnie wypłucz quinoa w zimnej wodzie. Nasiona quinoa mają gorzki posmak, którego można się łatwo pozbyć dokładnie płucząc quinoa w zimnej wodzie. Gotuj quinoa w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedź.
  • Pokrój pomidora w kostkę i połącz z resztą składników oprócz sera. Na końcu dodaj pokruszony ser i lekko wymieszaj.

tabbouleh z quinoa

Zazwyczaj mieszam wszystkie składniki  z gorącą quinoa, bo wtedy sałatka fajnie przejdzie wszystkimi przyprawami.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *