Taco zapiekanka z warzyw i pęczaku

Śnieg prószy delikatnie, a za chwilę ani śladu po nim. Jeszcze dwa tygodnie i dzieci zaczynają zimowe ferie, więc przydałoby się trochę mrozu i białego puchu na sanki. Może w Polsce będzie śnieżniej… Za dwa tygodnie wybieram się z Philipem w okolice Poznania i mam nadzieję, że zima w końcu zawita…

zapiekanka warzywna z pęczakiemA u mnie dzisiaj w kuchni meksykańskie smaki, taco zapiekanka z warzyw i pęczaku. Przyprawę taco skomponowałam według własnego smaku. To danie robią Meksykanie z ryżem, ale ja dzisiaj użyłam jęczmiennej kaszy czyli tak zwanego pęczaku. Zapiekanka w pełni jarska, bardzo syta, tak, że z powodzeniem można się obyć bez sztuki mięsa.

Taco zapiekanka z warzyw i pęczaku

Składniki:

na 5-6 porcji

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 mała cukinia

1 batat

2 czerwone chili

100 ml czarnej fasoli, waga sucha

mała puszka kukurydzy

150 ml pęczaku ugotowanego al dente

3 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki oleju

3 łyżki chili sosu, tutaj przepis lub wedle smaku

2 czubate łyżki creme fraiche

4 pomidory, sparzone i obrane ze skórki

sól do smaku

po ½ łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, chili, czarnego pieprzu

50 g żółtego sera, startego

zapiekankaFasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Następnego dnia ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pęczak ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Obierz cebulę, czosnek, chili i batata. Pokrój w kostkę i zacznij smażyć na głębokiej patelni. Pokrój w kostkę cukinię i dodaj do warzyw na patelni wraz z przyprawami i posiekaną kolendrą. Smaż przez chwilę po czym dodaj pomidory pokrojone w kostkę, fasolę, kukurydzę, ugotowany pęczak i sos chilii. Dopraw solą i gotuj aż warzywa będą piękne, po czym dodaj creme fraiche, wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp utartym serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez 10 minut. Podaj na gorąco. Dla chętnych proponuję nacho.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *