Tagine wołowy z wędzonymi śliwkami

Tagine to marokański, bardzo aromatyczny gulasz. Niedawno przygotowałam tagine wołowy z wędzonymi śliwkami, cukinią i ciecierzycą z dodatkiem przypraw. Delikatna nuta cynamonu, słodkie, wędzone śliwki, ostry smak kminu rzymskiego i kajeńskiego pieprzu połączyły się we wspaniałą aromatyczną całość.

To już kolejny przepis na tagine. Dzisiejszy przepis różni się nieznacznie co do sposobu przygotowania tagine. Tym razem postanowiłam zamarynować wołowinę aby danie nabrało jeszcze większego aromatu. Uważam tą próbę za udaną, więc jeśli macie czas na marynowanie mięsa przed gotowanie to bardzo polecam.

tagine wołowy z wędzonymi śliwkami

Przepis na tagine wołowy z suszonymi śliwkami

Składniki:

na 8 – 10 porcji

  • 900 g wołowiny, polecam antrykot
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 doniczka świeżej kolendry
  • 1 puszka ciecierzycy, 400g
  • 2 puszki krojonych pomidorów, 400g
  • 800 ml bulionu z warzyw
  • 2 zielone cukinia
  • 200 g wędzonych śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki prażonych migdałów, posiekanych
  • sól do smaku

Marynata do wołowiny

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu, w całości
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  1 ½ łyżki świeżego imbiru, startego
  • 1 łyżka papryki w proszku

Wykonanie:

  • Na suchej patelni upraż nasiona kminu, kolendry i pieprzu, po czym zgnieć w moździerzu. Wymieszaj wszystkie przyprawy z solą i imbirem. Mięso pokrój w dość dużą kostkę i wymieszaj dokładnie z marynatą. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc.
  • Cebulę zrumień na oliwie z dodatkiem przypraw. Po 2 minutach dodaj zamarynowaną wołowinę i zrumień. Przełóż wszystko do garnka, dodaj ciecierzycę, pomidory, sól do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 – 3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodaj śliwki i cukinię pokrojoną w kostkę.
  • Podaj danie z szafranowym ryżem, posypane migdałami.

przepis na tagine

 

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *