Co do jedzenia

Blog kulinarny przepisy,wypieki,porady kulinarne

Przepisy z wołowiny

Tagine z wolowina i szafranem

Wczoraj cierpialam na bezsennosc. W nocnej ciszy ogladalam program kulinarny o kuchni arabskiej, ktorej za bardzo nie znam. Zaintrygowal mnie przepis na tagine. 

Tagine wywodzi sie z kuchni marokanskiej. Jest to gulasz miesny, ktory gotuje sie bardzo dlugo i wolno w specjalnym naczyniu z gliny. Nazwa potrawy wywodzi sie wlasnie od nazwy tego naczynia, ktore charakteryzuje wysoka, stozkowata pokrywka. No coz, ja takiego naczynia nie posiadam, a gdybym miala, to pewnie gotowalabym w kominku, bo na plycie indukcyjnej nic bym nie zdzialala.

Jak to bywa z moimi orientalnymi przepisami ten rowniez zawiera mnostwo skladnikow, glownie przypraw. Wspaniala kompozycja smakowa; wolowina, dynia, ciecierzyca i nawet suszone sliwki! Uwielbiam takie jedzenie, a wy?

Przepis na tagine z wolowina i szafranem

Skladniki:

  • 800g wołowin1 łyżki oleju
  • 1 duża cebula, drobno posiekane
  • 1 g szafranu, mielony
  • 1puszka ciecierzycy, osuszone 400 g
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów, 400 g
  • 8 dl bulionu warzywnego
  • 1 dynia pizmowa, około 800g
  • 200g suszonych śliwek bez pestek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki garam masala
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu kajenskiego
  • garść świeżej kolendry

Wykonanie:

  • Cebule rumienimy na oleju wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodajemy mieso pokrojone na male kawalki i rumienimy wszystko razem jeszcze przez 5 minut.
  • Zalewamy buljonem i pomidorami, solimy. Na poczatek 1 lyzka stolowa plaska soli. Gotujemy tagine pod przykryciem na malym ogniu, dopoki mieso nie bedzie bardzo miekkie. Moja wolowina byla calkiem, calkiem ,wiec mi to zajelo 3 godziny.
  • Pod koniec gotowania dodajemy obrana i pokrojona w kostke dynie, odsaczona ciecierzyce i suszone sliwki lekko porozrywane. gotujemy, az dynia bedzie miekka.
  • Przed podaniem posypujemy tagine kolendra. Tagine z wolowina i szafranem podajemy z ryzem na sypko.

5 komentarze on “Tagine z wolowina i szafranem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Instagram instagram@matmedmera

Who's Online

70 visitors online now

Blogi biorące udział w przepisie miesiąca

Google website translator

Najnowsze posty i przepisy

Moje przepisy

Ostatnie komentarze

Archiwum

Twingly Blog Search link:http://www.codojedzenia.pl/ sort:published Nowe linki
Durszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Etykietki