Wczoraj cierpialam na bezsennosc. W nocnej ciszy ogladalam program kulinarny o kuchni arabskiej, ktorej za bardzo nie znam. Zaintrygowal mnie przepis na tagine.
Tagine wywodzi sie z kuchni marokanskiej. Jest to gulasz miesny, ktory gotuje sie bardzo dlugo i wolno w specjalnym naczyniu z gliny. Nazwa potrawy wywodzi sie wlasnie od nazwy tego naczynia, ktore charakteryzuje wysoka, stozkowata pokrywka. No coz, ja takiego naczynia nie posiadam, a gdybym miala, to pewnie gotowalabym w kominku, bo na plycie indukcyjnej nic bym nie zdzialala.
Jak to bywa z moimi orientalnymi przepisami ten rowniez zawiera mnostwo skladnikow, glownie przypraw. Wspaniala kompozycja smakowa; wolowina, dynia, ciecierzyca i nawet suszone sliwki! Uwielbiam takie jedzenie, a wy?
Przepis na tagine z wolowina i szafranem
Skladniki:
- 800g wołowin1 łyżki oleju
- 1 duża cebula, drobno posiekane
- 1 g szafranu, mielony
- 1puszka ciecierzycy, osuszone 400 g
- 1 puszka pokrojonych pomidorów, 400 g
- 8 dl bulionu warzywnego
- 1 dynia pizmowa, około 800g
- 200g suszonych śliwek bez pestek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta pieprzu kajenskiego
- garść świeżej kolendry
Wykonanie:
- Cebule rumienimy na oleju wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodajemy mieso pokrojone na male kawalki i rumienimy wszystko razem jeszcze przez 5 minut.
- Zalewamy buljonem i pomidorami, solimy. Na poczatek 1 lyzka stolowa plaska soli. Gotujemy tagine pod przykryciem na malym ogniu, dopoki mieso nie bedzie bardzo miekkie. Moja wolowina byla calkiem, calkiem ,wiec mi to zajelo 3 godziny.
- Pod koniec gotowania dodajemy obrana i pokrojona w kostke dynie, odsaczona ciecierzyce i suszone sliwki lekko porozrywane. gotujemy, az dynia bedzie miekka.
- Przed podaniem posypujemy tagine kolendra. Tagine z wolowina i szafranem podajemy z ryzem na sypko.
5 komentarzy
Ja kuchnie arabska bardzo lubie, glownie ze wzgledu na przyprawy, ktore zdecydowanie mi pasuja. Twoj tagine wyglada wspaniale!
Wlasnie …te przyprawy!
Wygląda wybornie, musi być pyszna!
rewelacynie wygląda, a tak przygotowane mięso smakuje wybornie
Oj zebys wiedziala jak wybornie!