Tagliatelle z krewetkami

Błyskawiczne tagliatelle z krewetkami i koktajlowymi pomidorami. Idealne danie na upały! Szybkie i łatwe do przyrządzenia. Krewetki uwielbiam, a makaron z krewetkami to po prostu pycha! To już mój kolejny przepis na makaron z krewetkami. Wcześniej przyrządziłam makaron z krewetkami i łososiem i spaghetti z krewetkami na ostro.

tagliatelle z krewetkami

Tagliatelle z krewetkami

Składniki:

4 porcje

400 g świeżego makaronu lub 300 g waga sucha

300 g świeżo obranych krewetek, około 1 kg nieobranych

100 ml dobrej oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku drobno pokrojone

1 czerwone chili, cienkie plasterki

250 g koktajlowych pomidorów

sól i czarny pieprz do smaku

skórka i sok z połowy cytryny

garść liści świeżej bazylii

tagliatelle z krewetkami przepisUgotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Suchy makaron wymaga dłuższego  gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Delikatnie podsmaż czosnek i chili, tak aby się nie zrumieniły. Dodaj pomidorki i smaż aż pomidorki się zmarszczą. Dopraw sos solą i pieprzem oraz otartą skórką i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj liście bazylii i krewetki. Zamieszaj i potrzymaj chwilę chwilę na ogniu tak aby krewetki się ogrzały, nie gotuj. Dodaj gorący makaron i wymieszaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *