Tapenade – francuskie czarne masło

Tapenade to francuska pasta z kaparów, anchois i czarnych oliwek. Jeśli nie lubisz choć jednego ze składników to niestety nie jest to dip dla ciebie. Tapenade smakuje bardzo specyficznie; ostro, słodko i słono. Szczerze mówiąc przymierzałam się dosyć długo, żeby je zrobić. Smakowało mi jako pasta do kanapki jak również  na pizza zamiast tradycyjnego sosu do pizzy z pomidorów. Wspaniały posmak z lampką czerwonego wina.

Przepis na francuskie tapenade

Składniki:

  • 180g czarnych oliwek bez pestek
  • 90 g kaparów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka anchois (125 g)
  • 1dl + 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • Obierz czosnek i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Odsącz anchois, kapary i  oliwki.
  • Połącz wszystkie składniki i zmiksuj mikserem.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *