Tarta brokułowa z pieczarkami i szwedzkim serem

Dawno nie piekłam tarty, postanowiłam więc nadrobić zaległości. Lubicie tartę brokułową? Ja bardzo! Tarta brokułowa z pieczarkami i szwedzkim serem västerbotten spełniła moje wszelkie oczekiwania. Västerbotten przypomina nieco cheddar. Jest ostry, mocno dojrzały…Lubię sery ze smakiem. Dlatego kupuję je wyłącznie w butikach z serami. Tam mogę spróbować ser, a przede wszystkim uzyskać jakąś rekomendację. Wchodząc do butiku z serami od razu uderza zapach serów. Kiedyś byłam w Danii i znalazłam tam ser, który dojrzewał ponad 20 lat. Smakował super, a jego zapach nie był aż taki zły jak się spodziewałam…Butiki z serami to jest to, dlatego stoiska z serami w dużych marketach omijam szerokim łukiem. Ser västerbotten należy do łagodniejszych. Świetnie smakuje w tarcie ale i roztopiony na gorącej pizzie. Szwedzi uwielbiają sery i tarty. Moją pierwszą tartę jadłam w Szwecji. Była to tarta z brokułami i kurczakiem.

przepis_tarta

Lubicie wytrawne tarty? My bardzo, na obiad lub na kolację. Jest to danie, które można przygotować z resztek np. tarta z ziemniakami lub tarta hamburgerowa. Piekę tarty sezonowo. Przychodzi pora na szparagi, to oczywiście piekę tartę ze szparagami. Narobiłam Wam smaku na tartę, to zapraszam na przepis na tartę brokułową poniżej.

tarta brokułowa

przepis_tarta_brokulowa

Tarta brokułowa

Składniki:

Spód

120 g pszennej mąki

100 g mąki grahamki

2 łyżki sezamu

150 g masła, zimnego

2 łyżki wody

½ łyżeczki soli

Nadzienie

250 g brokułu

100 g sera västerbotten

10 cm pora

250 g pieczarek

1 łyżka masła

4 jajka

300 ml mleka

sól i pieprz do smaku

tarta brokulowa_1

Pokrój zimne masło i posiekaj z mąką i solą. Kiedy już zaczną się tworzyć grudki dodaj wodę i zarób ciasto. Nie zagniataj! Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Możesz również od razu wyłożyć foremkę ciastem i wstawić do lodówki. Schłodzony spód do tarty nakłuj widelcem, brzegi owiń aluminiową folią, mocno dociskając. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wstaw schłodzony spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i zdejmij aluminiową folię. Przygotuj nadzienie. Podziel brokuły na małe różyczki i blanszuj 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Pieczarki pokrój na ćwiartki i usmaż na maśle posypując solą i pieprzem. Brokuły opłukaj zimną wodą aby zachowały swój piękny kolor. Odcedzone ułóż na spodzie tarty wraz z pieczarkami, posyp utartym serem. W misce wymieszaj trzepaczką jajka z mlekiem. Dopraw solą i wylej powolnym strumieniem na tartę. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz tartę przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, odczekaj aż tarta trochę przestygnie (10 minut) i pokrój na kawałki. Podawaj na ciepło.

tarta brokułowa_2

 

 

SparaSpara

14 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *