Tarta cytrynowa – deser na niedzielę

Tarta cytrynowa to pyszny deser na niedzielę. Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w moim menu. Jest pyszna i szybko ją się piecze. Kruche ciasto na spód tarty zawsze mam zamrażalce. Więc jeśli mam ochotę na coś słodkiego to pozostaje mi jedynie rozmrozić ciasto i przygotować nadzienie.

tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa ma bardzo wyraźny cytrynowy smak. Świeżo wyciśnięty sok i otarta skórka z cytryny to główne smakowe atuty tarty. Kiedyś nie lubiłam cukierniczych wyrobów o smaku cytrynowym. Teraz je uwielbiam!

tarta cytrynowa_1

Tarta cytrynowa

Składniki:

okrągła forma o średnicy 23 cm

Spód do tarty

250 g pszennej mąki

150 g masła

80 g cukru

szczypta soli

2 łyżki zimnej wody

Nadzienie

3 jajka

180 g cukru

50 g masła, temperatura pokojowa

1 cytryna, sok i otarta skórka

1 łyżka pszennej mąki

½ łyżki ziemniaczanej mąki

125 ml śmietanki lub mleka

Do podania

100 ml śmietanki kremówki

2 czubate łyżki gęstego jogurtu

150 g borówki

ciasto_tarta

Jeśli nie masz zapasów kruchego ciasta na spód, to przygotuj je z podanych wyżej składników. Zimne masło posiekaj nożem z mąką, solą i cukrem. Kiedy się zacznie robić kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Zimne ciasto rozwałkuj na placek o 3 mm grubości. Wyłóż nim dno formy, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 175ºC. Podpiecz spód przez 10 minut.

tarta_przepis_1

Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie wlej sok z cytryny, śmietankę, dodaj otartą skórkę i zmiksuj. Na koniec dodaj obie mąki i zmiksuj jeszcze raz. Wylej masę na podpieczony spód i wstaw do piekarnika. Piecz tartę przez 30 minut. Upieczone ciasto dobrze wystudź, wtedy będzie się łatwo kroić na kawałki. Ubij śmietankę i wymieszaj z zimnym jogurtem. Ułóż po łyżce śmietany na każdy kawałek ciasta i posyp borówkami.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

17 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *