Tarta jabłkowa z karmelem

Piątek i początek weekendu. Warto go zacząć czymś słodkim. Dawno nie piekłam tarty, więc wybór ciasta był bezproblemowy, tarta jabłkowa z karmelem i limonkową śmietanką.

tarta jabłkowa z karmelem

Tarta jabłkowa nigdy mi się nie znudzi. Uwielbiam jabłka, a ciasto z jabłkami mogłabym jeść codziennie…

Tarta z jabłkami to jabłka zapieczona w słodkim sosie przypominającym karmel. Do tarty na ogół podaję sos waniliowy, waniliowe lody lub bitą śmietanę. Dzisiaj do śmietanki dodałam otartą skórkę z limonki i łyżeczkę soku.

pyszna tarta jabłkowa karmelowa

Tarta jabłkowa z karmelem 

Składniki:

Ciasto na tartę

  • 300 ml mąki
  • 100 g masła, miękkiego
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie do tarty

  • 3 jabłka, kwaśne
  • 6 łyżek migdałowych płatków, u mnie prażone ze skórką
  • 2 jajka
  • 100 ml brązowego cukru
  • 100 ml golden syropu
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Wykonanie:

  • Z podanych składników zarób ciasto i bez uprzedniego schłodzenia wyłóż nim formę. Nakłuj widelcem i włóż do lodówki na tak długo jak ci się zejdzie z przygotowaniem nadzienia.
  • Obierz jabłka i pokrój w ósemki. Ułóż je na spodzie tarty. Posyp migdałami.
  • Roztrzep jajka widelcem i wymieszaj z cukrem, syropem, masłem i waniliowym ekstraktem. Wylej masę na jabłka.
  • Piecz tartę na 175ºC (termoobieg) przez około 45 minut. Masa karmelowa powinna się ściąć po tym czasie i być lekko ciągnącej konsystencji.
  • Ubij śmietankę z łyżką cukru pudru. Dodaj sok i otartą skórkę z limonki i lekko wymieszaj.

słodka tarta

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *