Tarta jagodowa z kruszonki

Właśnie wpadła mi w oko nowa akcja – szybkie ciasta, do której postanowiłam dołączyć poprzez ten wypiek, a jest to bardzo szybka tarta kruszonkowa z jagodami.

Taką tartę można zrobić z innymi owocami, ale u mnie cały czas jagodowo, oj jagodowo, że hej!

Ciasto na tartę jest trochę inne niż zwykle, bo zawiera płatki owsiane i wiórki kokosowe. Poza tym na dno formy do tarty najpierw kładę owoce, a pózniej ścieram na tarce ciasto lub drobię je palcami. Potem parę minut w piekarniku i już tarta jest gotowa. Tartę podaję z lekko ubitą śmietaną lub lodami.

Przepis na tartę jagodową z kruszonki

Składniki:
6-8 porcji

Ciasto na tartę

  • 125 g masła
  • 2 dl płatków owsianych
  • 1 dl mąki
  • 1 dl wiórków kokosowych
  • 1 dl cukru

Nadzienie:

  • 1 l jagód
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 dl cukru

Wykonanie:

  • Wymieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i miękkie masło w misce. Umieść ciasto w lodówce na 30 minut.
  • Wysyp  jagody do foremki, posyp je cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Przykryj jagody rozdrobnionym ciastem.
  • Piecz tartę jagodowa w temperaturze 170 º C (termoobieg), około 20 minut.

 

 

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *