Tarta kruszonkowa z gruszkami i rabarbarem

Tarta kruszonkowa, dzisiaj z gruszkami i rabarbarem to chyba najprostsze ciasto. Pyszna, idealna na lato, prosta i niezwykle smakowita, pachnąca migdałami i owocami. Pierwsza tarta z rabarbarem w tym roku! Byłam dzisiaj na zakupach i po prostu nie mogłam się oprzeć, kiedy spostrzegłam rabarbar. W drodze do domu snułam przepis na ciasto z rabarbarem. Tarta kruszonkowa od razu przypadła mi do smaku, zwłaszcza, że jej dawno nie robiłam. Typowa tarta sezonowa, którą przyjemnie się piecze po kilku miesiącach przerwy.

tarta kruszonkowa z rabarbarem

Tarta kruszonkowa z gruszkami i rabarbarem

Składniki:

na okrągłą formę o średnicy 26 cm

Kruszonka

  • 250 ml płatków owsianych
  • 150 ml posiekanych  orzechów, u mnie pekan
  • 100 ml zmielonych migdałów
  • 150 ml brązowego cukru
  • 40 g stopionego masła
  • 3 łyżki gęstego jogurtu

Nadzienie owocowe

  • 300 g rabarberu, pokrojonego w kostkę
  • 6 małych gruszek, pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru

Wykonanie:

  • Wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszaj. Dodaj masło i jogurt i mieszaj, aż powstaną grudki.
  • Wymieszaj gruszki i rabarbar z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłóż do formy i  rozprowadz równomiernie. Przykryj owoce kruszonką. Piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.
  • Podawaj tartę lekko przestudzoną z waniliowymi lodami lub bitą śmietaną.

tarta z kruszonką i z rabarbarem

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *