Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę

Tarta orzechowo czekoladowa na niedzielę to pyszne ciasto. Jest słodka, lekko ciągnąca, po prostu przepyszna. Taka jesienna tarta orzechowo czekoladowa. Zazwyczaj podpiekam spód do tarty, a w dzisiejszym przepisie schłodziłam jedynie ciasto i od razu piekłam z nadzieniem. Jest to możliwe, jeśli do ciasta dodam proszek do pieczenia. Tarta orzechowo czekoladowa jest pyszna. Efekt jest niesamowity. Nic dziwnego, że Amerykanie lubią pecan pie! Ja z rodzinką również stałam się fanką tej tarty.

tarta orzechowo czekoladowa

Do tarty proponuję gorącą herbatkę z kardamonem i różą, czyli herbatkę po irańsku.

Tarta orzechowo czekoladowa

Składniki:

forma o średnicy 26 cm

Spód do tarty

150 g masła, zimnego

250 g mąki

szczypta soli

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki zimnej wody

tarta orzechowa

Nastaw piekarnik na 180ºC. Do malaksera wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj zimne i pokrojone w kostkę masło. Miksuj aż się zrobi kruszonka. Wyjmij ciasto na stolnicę, dodaj wodę i połącz w jedną całość. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż formę po brzegi.

Nadzienie

3 jajka

200 g orzechów pekan

150 g brązowego cukru

160 ml golden syropu

2 łyżki roztopionego masła

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

3 łyżki whisky

100 g gorzkiej czekolady, 70%

tarta czekoladowa z pekan

Przygotuj nadzienie. Orzechy upraż na patelni i grubo pokrój. Ja kroiłam w malakserze. Pokrój grubo czekoladę. Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier, golden surop, roztopione masło, wanilię i whisky. Wymieszaj trzepaczką balonową. Dodaj orzechy i czekoladę, wymieszaj łyżką i wyłóż na ciasto. Ponieważ ciasto kruche jest na proszku nie trzeba jego podpiekać. Zawiń brzegi ciasta do środku. Ja próbowałam utworzyć falbankę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 55 minut. Wyjmij tartę z piekarnika, przestudź, a następnie wstaw do lodówki na godzinę. Zimne ciasto pokrój na kawałki.

 

17 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *