Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

tarta wytrawna z kurczakiem

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinia, czyli przegląd obiadowych resztek z całego tygodnia. Nie ma chyba prostszej potrawy na tani obiad niż wytrawna tarta. Dzisiaj kolejna tarta z kurczakiem, którą przygotowałam z cukinią, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.

paj z kurczakiem

Dzisiejszy spód do tarty jest bardziej, jak ja to mówię digestive ( konsystencja zbliżona do ciastek digestive). Dodałam maki graham i przez to spód do tarty jest jeszcze bardziej kruchy i lekko ziarnisty. Jak wspomniałam to już moja kolejna tarta na blogu i właściwie zawsze używam jajek do zapiekania. Ta tarta nie jest wyjątkiem.

Jeśli lubicie wytrawne tarty to może tarta z sosem bolognese przypadnie wam do gustu. Sama najbardziej lubię tartę szpinakowa z dodatkiem wędzonego łososia.

Jaka jest wasza ulubiona tarta?

Tarta wytrawna z kurczakiem i cukinią

Składniki:

Spód tarty:

  • 3 dl mąki pszennej
  • 1 dl mąki graham
  • 150 g masła, miękkiego
  • 2 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g kurczaka, z grilla, gotowany lub smażony
  • 1 cukinia, około 300 g
  • 1 mała cebula
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 łyżka świeżych ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 2 dl startego sera

Do zapieczenia:

  • 4 jajka
  • 4 dl mleka
  • 1 szczypta soli

Wykonanie:

  • Zagnieć delikatnie ciasto na spód tarty. Wyłóż ciastem foremkę o średnicy 30 cm , owiń zakryj folia i włóż do lodówki na 30 minut. Nakłuj spód tarty widelcem i podpiecz w temperaturze 200 ​​º C (termoobieg), około 10 minut. Spód ma się tylko trochę ze złocić. Brzegi przyduś kawałkami folii, wtedy się nie zsuną przy pieczeniu, a i nie przyrumienią za mocno.
  • Obierz i pokrój cukinię i cebulę w kostkę. Podsmaż na oleju 5 minut. Dodaj pokrojone pomidory i smaż jeszcze minutę.
  • Pokrój w kostkę kurczaka i wymieszaj z warzywami. Nie zapomnij o oliwkach. Dopraw solą i pieprzem.
  • Wyłóż nadzienie na podpieczony spód tarty i  posyp tartym serem.
  • Ubij jajka lekko z mlekiem i wylej na nadzienie.
  • Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zaczekaj jakieś 5 minut z krojeniem.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *