Tarta z anchois i młodymi ziemniakami

Lato jest taką porą roku, gdzie nasz dom cały czas jest odwiedzany przez znajomych i rodzinę. Lubię wtedy robić szybkie obiady, żeby nie tracić dużo czasu w kuchni. Tarta wytrawna to taki szybki obiad dla mnie. Gorące i zimne tarty … lubimy wszystkie rodzaje!

codojedzenia

Wczoraj zrobiłam kolejną tartę, tym razem z anchois i młodymi ziemniakami.

Przepis na tartę z ansjovis i młodymi ziemniakami (6 porcji)

Składniki:

Ciasto na paj (tartę)

  • 2 ½ dl mąki
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie do tarty

  • 8 ugotowanych ziemniaki
  • 10 cm pora
  • 1 puszka anchois, 125 g
  • 2 jajka
  • 2 dl mleka
  • 2 dl startego sera
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie:

  • Posiekaj składniki i zagnieć ciasto. Wyłóż nim okrągłą formę o około 24 cm średnicy. Zakryj folią i umieść w lodówce, na conajmniej 30 minut.
  • Piecz ciasto w piekarniku na 200 º C (termoobieg) przez 10 minut.
  • Pokrój ziemniaki, por i anchois. Dopraw pieprzem i solą. Ułóż nadzienie na upieczonym spodzie do tarty i posyp tartym serem.
  • Ubij lekko jajka z mlekiem i polej na nadzienie.
  • Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 35 minut.

Gotową tartę udekoruj anchois i szczypiorkiem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *