Tarta z kurczakiem brokułami i pieczarkami

codojedzenia

Dzisiaj upiekłam smaczną tartę z kurczaka, pora, brokułów i pieczarekSpód do tarty wrzuciłam na pół godziny do lodówki, a następnie podpiekłam.

Tarta to takie danie, które można zrobić dosłownie z niczego. Zawsze mam jakieś obiadowe resztki, z których przyrządzam jeszcze inną, kolejną potrawę zamiast wyrzucać do kosza. Kurczak z grila lub gotowany i warzywa to super kombinacja na tartę.
Upiekłam tartę w nowej, głębszej formie. Bardzo przydatna, ale trzeba tartę przytrzymać trochę dłużej w piekarniku, bo inaczej masa jajeczna nie zdąży się ściąć. Dla pewności zmniejszyłam ilość mleka.

Tarty wytrawne to także bardzo popularne danie w Szwecji. Szybkie i praktyczne. Sama robię tartę bardzo często i biorę do pracy jako lunch.

Tarta z kurczakiem brokułami i pieczarkami

Składniki:

na 6 porcji

Spód tarty:

  • 4 dl mąki
  • 160 g masła, miękkiego
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 200 g kurczaka, z grilla, gotowany lub smażony
  • 1 brokuł
  • 100 g świeżych pieczarek
  • 1 mały por
  • sól i pieprz
  • 2 dl startego sera

Do zapieczenia:

  • 4 jajka
  • 3 ½ dl mleka
  • 1 szczypta soli

Wykonanie:

  • Zrób ciasto, zawin w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Podpiecz spód w temperaturze 200 ​​º C (termoobieg), około 10 minut. Spod ma się tylko trochę zezłocić.
  • Obierz i podziel grzyby na grubsze plasterki. Podsmaż na oleju 5 minut. Dodaj pokrojonego pora i smaż jeszcze minutę.
  • Podziel brokuły na małe różyczki. Blanszuj w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedz.
  • Pokrojonego w kostkę kurczaka wymieszaj z warzywami. Dopraw solą i pieprzem.
  • Wyłóż nadzienie na podpieczony spód tarty i  posyp tartym serem.
  • Ubij jajka lekko z mlekiem i wylej na nadzienie.
  • Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zaczekaj jakieś 5 minut z krojeniem.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *