Dzisiaj upiekłam smaczną tartę z kurczaka, pora, brokułów i pieczarek. Spód do tarty wrzuciłam na pół godziny do lodówki, a następnie podpiekłam.
Tarta to takie danie, które można zrobić dosłownie z niczego. Zawsze mam jakieś obiadowe resztki, z których przyrządzam jeszcze inną, kolejną potrawę zamiast wyrzucać do kosza. Kurczak z grila lub gotowany i warzywa to super kombinacja na tartę.
Upiekłam tartę w nowej, głębszej formie. Bardzo przydatna, ale trzeba tartę przytrzymać trochę dłużej w piekarniku, bo inaczej masa jajeczna nie zdąży się ściąć. Dla pewności zmniejszyłam ilość mleka.
Tarty wytrawne to także bardzo popularne danie w Szwecji. Szybkie i praktyczne. Sama robię tartę bardzo często i biorę do pracy jako lunch.
Tarta z kurczakiem brokułami i pieczarkami
Składniki:
na 6 porcji
Spód tarty:
- 4 dl mąki
- 160 g masła, miękkiego
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 200 g kurczaka, z grilla, gotowany lub smażony
- 1 brokuł
- 100 g świeżych pieczarek
- 1 mały por
- sól i pieprz
- 2 dl startego sera
Do zapieczenia:
- 4 jajka
- 3 ½ dl mleka
- 1 szczypta soli
Wykonanie:
- Zrób ciasto, zawin w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Podpiecz spód w temperaturze 200 º C (termoobieg), około 10 minut. Spod ma się tylko trochę zezłocić.
- Obierz i podziel grzyby na grubsze plasterki. Podsmaż na oleju 5 minut. Dodaj pokrojonego pora i smaż jeszcze minutę.
- Podziel brokuły na małe różyczki. Blanszuj w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedz.
- Pokrojonego w kostkę kurczaka wymieszaj z warzywami. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyłóż nadzienie na podpieczony spód tarty i posyp tartym serem.
- Ubij jajka lekko z mlekiem i wylej na nadzienie.
- Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zaczekaj jakieś 5 minut z krojeniem.
7 komentarzy
świetnie wygląda….ojj jak ja dawno nie robiłam tarty
[…] procent. W przypadku np. tarty z jabłkami, czy śliwkami, jemy głównie pieczone owoce. Tutaj https://codojedzenia.pl/tarta-z-kurczakiem-brokulami-i-pieczarkami/ znajdziecie przepis na tartę, która idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Życzymy […]
Genialna! Muszę koniecznie wypróbować :)
Dzisiaj robiłam . Coś wspaniałego…… Pyszna
Ciesze sie, ze ci smakowala!
Uwielbiam wszelkie, zwłaszcza wytrawne tarty. Ostatnio robiłam z cukinią i wędzonym łososiem:)
Tez bardzo lubie tarty co widac zreszta na blogu