Tarta z łososiem i brokułami

Uwielbiam wytrawne tarty, a tarta z łososiem i brokułami to jedna z ulubionych. Na ogół piekę tartę z wędzonym łososiem i szpinakiem. Tym razem jednak upiekłam tartę z surowym łososiem. Tak pysznej tarty dawno nie jadłam. Dawno też nie piekłam w takim wydaniu! Tarta z łososiem najlepiej smakuje jeśli po upieczeniu odstawimy ją na 15 minut. Wtedy też lepiej się kroi.

tarta z łososiem

Tarta z łososiem

Składniki:

okrągła forma o średnicy 28 cm i wysokim boku

Spód do tarty

225 g pszennej mąki

150 g zimnego masła

2 łyżki zimnej wody

1 łyżeczka soli

Nadzienie

1 brokuł, ok, 300 g

300 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę

10 cm pora, drobno pokrojonego

4 jajka

200 g śmietany, u mnie 36%

150 g mleka

sól  i pieprz do smaku

tarta z łososiem przepisPosiekaj masło z mąką i solą. Kiedy już zrobi się kruszonka dodaj wodę i delikatnie zagnieć ciasto. Zagniataj jedynie do połączenia składników. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej) i podpiecz przez 12 minut.

Zdejmij folię i rozprowadź różyczki brokułów, pokrojony w kostkę łosoś i por. Wymieszaj jajka ze śmietaną i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Wylej na nadzienie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Obniż temperaturę do 160ºC na termoobiegu i piecz tartę przez około 40 minut. Masa jajeczna powinna być ścięta i lekko przyrumieniona. Wyjmij tartę z piekarnika. Poczekaj z krojeniem 10 minut. Lekko przestudzona tarta lepiej się kroi.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *