Tarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkami

Slodkawe paluszki krabowe moze nie kazdemu przypadna do gustu, ale my je lubimy. Wpadlam kiedys na pomysl, zeby zrobic z nimi tarte. I udalo mi sie!

Od tego czasu robie ta tarte , za kazdym razem z malymi modyfikacjami. Dzisiaj upieklam tarte z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkami, a podprawilam curry. Dodalam dymke, ale robilam rowiez ta tarte z porem. A oto rezultat.

Przepis na tarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkami

Składniki:

na 6 porcji

Spod na tarte:

  • 4 dl mąki
  • 150 g masła solonego, miękkiego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • ¼ łyżeczki soli, jesli maslo jest niesolone

Nadzienie:

  • 150 g paluszkow z kraba
  • 2 dymki (można zamienić na pora)
  • 1 dl czarnych oliwek bez pestek i posiekanych
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 dl startego, zoltego sera
  • 3 jaja
  • 2½ dl mleka

Wykonanie:

  • Zagnieć lekko ciasto na tarte z mąki, masła i wody. Wyloz ciastem foremke z ruchomym dnem o srednicy 26 cm. Nakluj widelcem, pozalepiaj boki aluminiowa folia, a calosc owin w folie. Wloz do lodowki na conajmniej 30 minut.
  • Podpiecz spod tarty w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 5 minut. Nie zdejmuj folii aluminiowej podczas podpieczenia, dopiero jak przestygnie. W innym razie kant opadnie.
  • Podziel paluszki z kraba na plasterki i posiekaj grubo dymke. Wymieszaj z czarnymi oliwkami i dopraw curry.
  • Wyloz nadzienie na przestudzony spod
  • Ubij lekko jajka z mlekiem, posol.
  • Posyp tarte utartym serem i zalej masa jajeczna.
  • Piecz tarte na 160ºC, okolo 30 minut.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *