Tarta ze śliwkami i marcepanem

Wczoraj mieliśmy gości, więc upiekłam  tartę ze śliwkami i marcepanem. Lubię tartę z marcepanowym nadzieniem. Migdały pasują niemalże do wszystkich owoców, więc tym razem skusiłam się na śliwki, których wszędzie teraz mnóstwo.

Marcepan można zastąpić migdałami jak w tym przepisie na tartę migdałową z gruszkami.

ze śliwkamiTarta ze śliwkami i marcepanem

Składniki:

100 g zimnego masła

3 dl orkiszowej mąki

2 łyżki cukru

1 żółtko

250 g marcepanu

½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu

50 g rozpuszczonego masła

1 jajko

10 śliwek, bez pestek i podzielonych na połówki

1 łyżka cukru pudru do oprószenia

ciasto na niedzielęPosiekaj suche składniki i masło nożem. Kiedy już uzyskasz kruszonkę dodaj żółtko i delikatnie zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg i podpiecz spód do tarty przez 10 minut.

Przygotuj nadzienie. Zetrzyj marcepan na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z jajkiem i roztopionym masłem. Ułóż przepołowione i wypestkowane śliwki na podpieczonym spodzie. Wyłóż marcepanową masę na śliwki i wyrównaj powierzchnię. Piecz tartę przez 25 – 30 minut. Wyjmij z piekarnika i oprósz cukrem pudrem. Podaj lekko ciepłą z waniliowymi lodami.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *