Tarta ze szparagami i kozim serem

Marie ochotę na nowy przepis na tartę? Sezon na szparagi dobiega końca, warto więc się pospieszyć i zrobić tartę z zielonymi szparagami i kozim serem, który z powodzeniem można zastąpić serem feta.

Tajemnicą dobrej tarty jest spód, który przypomina kruche ciasto ale zamiast jajka dodaje się zimną wodę. Poza tym można przyrządzić ciasto na spód z różnymi dodatkami. Na ogół część pszennej mąki podmieniam grahamką, a czasami dodaję zioła lub nasiona. Dzisiaj przygotowałam spód do tarty z nasionami sezamu.

Tarta ze szparagami do wytrawna tarta na ciepło. W tego typu tarcie polewam nadzienie rozmąconymi w mleku jajkami. Tarta fajnie się zapieka, a po lekkim przestygnięciu łatwo ją się kroi.

tarta wytrawna przepisTarta ze szparagami i kozim serem

Składniki:

Ciasto na tartę

okrągła foremka o średnicy 28 cm

200 g pszennej mąki

50 g mąki grahamki

2 łyżki sezamu

150 g masła

2 łyżki wody

Nadzienie do tarty

350 g zielonych szparagów

100 g koziego sera typu feta

50 g utartego sera

4 jajka

350 ml mleka

1 łyżka świeżego tymianku

sól i pieprz do smaku

tarta szpinakowa Zimne masło pokrój w kostkę, a następnie posiekaj nożem z mąką lub rozcieraj palcami. Kiedy masło i mąka utworzą kruszonkę dodaj wodę i sesam. Połącz lekko, nie zagniataj, uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, odetnij brzegi i nakłuj widelcem. Włóż formę do zamrażalki na 30 minut po czym podpiecz spód w nagrzanym na 225ºC piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika).Wyjmij i lekko ostudź.

Na podpieczony spód wyłóż szparagi i z grubsza pokruszony kozi ser. Roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem i wylej na nadzienie. Na końcu całość posyp utartym żółtym serem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu przez 30 minut. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Po tym czasie tarta jest już dobrze ścięta i łatwo się kroi na porcje.

spód do tarty

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *