Tatar po szwedzku

 

Zapraszam na kolejną przystawkę tym razem na zimno, tatar po szwedzku. Jadłam tą przystawkę całkiem niedawno i postanowiłam ją odtworzyć. Do tatara użyłam wołowej polędwicy, którą najpierw natarłam przyprawami, zrumieniłam na rozgrzanym tłuszczu, a następnie schłodziłam. Porcje tatara poukładałam na małych crostini, trochę “zielska” do dekoracji i gotowe. Prawda, że apetycznie wyglądają. Nie zapomnijcie , że w tym miesiącu przepis miesiąca to przekąskitatar po szwedzkuTatar po szwedzku

Składniki:

20 porcji

160 g wołowej polędwicy

1 gałązka świeżego rozmarynu

1 łyżka kaparów

2 szalotki

½ łyżeczki nasion włoskiego kopru

sól i pieprz do smaku

1 łyżka oleju

liście bazylii do dekoracji

20 szt. crostini

Wykonanie:

Oczyść polędwicę z błon, natrzyj pieprzem i nasionami kopru. Rozgrzej tłuszcz na patelni  wraz z gałązką rozmarynu. Zrumień polędwicę na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. W środku polędwica ma być mocno różowa. Zawiń w aluminiową folię i ostudź.Po ostudzeniu zmiel polędwicę, wybierz jednak nakładką o grubych oczkach. Wymieszaj mięso z drobno posiekanymi szalotkami i kaparami. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż tatar małymi porcjami na crostini czy kawałkach tostów. Smacznego!

 

7 Komentarzy

    • Zgadza się . Moja polędwica została jedynie szybko przyrumieniona ze względów estetycznych,aby zkoagulować krew.Tak robią wszyscy zacni kucharze jeśli serwują tatar na białym crostini…taki właśnie jadłam zrobiony przez szwedzkiego kucharza…
      Pozdrawiam serdecznie

  • Uwielbiam tatara, chociaż często boję się kupować go w sklepie, bo to towar, który powinien mieć szczególnie wysoką jakość i świeżość. Czasem jednak się skuszę – bułeczka z tatarem, pieprzem i cebulką jest najlepsza :)

    Twój przepis brzmi bardzo ciekawie, szczególnie użycie rozmarynu. Wypróbuję w wolnej chwili :)

  • Jakoś nigdy nie byłam przekonana do tego dania – ale w tej wersji wygląda bardzo ciekawie. Tylko czy mi wyjdzie tak jak autorce ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *