Terrina z dorsza i łososia i szafranowy sos na zimno

W tym roku będzie kilka nowości na naszym świątecznym stole, między innymi terrina z dorsza i łososia, do której świetnie pasuje szafranowy sos na zimno. Co to takiego terrina? Powiedzmy pasztet z ryby, ale chyba przyznacie, że terrina brzmi o wiele ładniej. Jest to specjał francuskiej jak również szwedzkiej kuchni. Niemalże w każdym szwedzkim rybnym sklepie można kupić terrina z łososia. Prosta potrawa do wykonania, wspaniała przekąska na zimno.

Terrina smakuje wybornie zwłaszcza podana ze świeżymi ziołami jak koper i szczypiorek no i ten szafranowy sos… Wiecie, że mam słabość do szafranu. Szafran to moja ulubiona świąteczna przyprawa do wypieków i dań obiadowych.

terrina z dorsza i łososiaTerrina z dorsza i łososia

Składniki:

na 2 podłużne foremki o długości 30 cm

na 10 porcji

700 g fileta z łososia

500 g dorsza

2 łyżeczki soli lub wedle smaku

5 białek

900 ml śmietanki, u mnie 36%

3 łyżki pomidorowego przecieru

3 łyżki ziemniaczanej mąki

¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

100 ml posiekanego kopru

przepis na terrinaWszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Przepuść obie ryby przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj. Wymieszaj najpierw z ziemniaczaną mąką, solą i pieprzem. Dodaj następnie białka, przecier pomidorowy, posiekany koper i mieszając dodawaj śmietanę. Wyłóż foremki pergaminem i napełnij je rybną masą. Przykryj foremki aluminiową folią. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180ºC w brytfance z wodą, aż terrin uzyska temperaturę 60ºC lub około godziny. Terrina powinna być sprężysta. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Sos szafranowy

2 łyżki musztardy dijon

5 żółtek

0,5 g zmielonego szafranu

sok i skórka z jednej pomarańczy

sok i skorka z jednej cytryny

2 łyżki winnego octu

400 ml rzepakowego oleju

sól i do smaku

250 ml creme fraiche

100 ml posiekanego szczypiorku

szafranowy sos na zimnoZmiksuj żółtka z musztardą i octem. Miksuj dalej wlewając po odrobinie oleju. Dopraw majonez solą i zmiksuj jeszcze raz. Do sosu wykorzystałam cały majonez. Dodaj teraz sok z pomarańczy i cytryny, szczypiorek, creme fraiche i wymieszaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *