Tikka masala z kurczaka to chyba najczęściej robione przeze mnie danie kuchni hinduskiej. Za każdym razem jestem oczarowana zapachem przypraw, choć wiem czego mam się spodziewać. Tikka masala lekko bulgocząca w garnku to prawdziwa eksplozja smaków!
Tikka masala u mnie dzisiaj z dzikim ryżem i naan z patelni. Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon.
Zazwyczaj przyrządzam tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób pierś z kurczaka jest równie soczysta jak udka, a przy tym bardzo aromatyczna.
Przepis na tikka masala
Składniki:
4 – 6 porcji
Kurczak tikka masala
800 g piersi z kurczaka
150 ml greckiego jogurtu
4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
4 cm imbiru, drobno pokrojonego
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka tandoori masala
1 łyżeczka zmielonej kolendry
¾ łyżki soli
olej do smażenia
Sos tikka masala
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżka nasion kminu rzymskiego
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka nasion kardamonu
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
2 puszki pokrojonych pomidorów
1 płaska łyżka pomidorowego przecieru
2 łyżki oleju
150 ml śmietanki
1 doniczka dorodnej kolendry
Z podanych składników zrób marynatę. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez 2 godziny lub przez noc w lodówce. Smaż mięsopo obu stronach na mocno rozgrzanym oleju.
Przygotuj sos. Nasiona przypraw upraż na suchej patelni następnie zgnieć w moździerzu. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, po czym dodaj czosnek, wszystkie przyprawy i pomidory z puszki. Gotuj sos przez 10 minut, Dodaj mięso i świeżą, pokrojoną kolendrę. Wymieszaj mięso z sosem i gotuj przez 10 minut. Podaj curry z ryżem ugotowanym na sypko i naan.
8 komentarzy
uwielbiam te smaki :)
wspaniałości! a zdradzisz co wchodzi w skład tandoori masala?
Mnóstwo przypraw, więc kiedy już robię samma tandoori masala to wierz mi nie jest to mała porcja, przepis znajdziesz tutaj https://codojedzenia.pl/jak-samemu-skomponowac-przyprawe-tandoori-masala/
Małgosiu ale mi smaku zrobiłaś, no nie mogę sie napatrzeć na te zdjęcia
Pycha!
Zrobiłam i muszę przyznać, że bardzo mi to danie smakowało :) dzięki za pomysł!
O super!
Apetycznie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje :) Świetny przepis.