Tłusty czwartek po szwedzku

szwedzka semla

Tak, tak u mnie dzisiaj tłusty czwartek po szwedzku. Upiekłam semla czyli słodkie drożdżowe bułeczki pachnące świeżo ugniecionym kardamonem i marcepanem, udekorowane obficie bitą śmietaną.

buleczka drozdzowa z bita smietana

Semla to szwedzka drożdżowa bułeczka, którą wypieka się aż do świąt wielkanocnych. Tak samo jak i w Polsce Szwedzi obchodzą tłusty dzień, tak zwany fettisdag, który przypada w ostatni wtorek karnawału. Tradycyjna semla jest nadziewana masą marcepanową i bita śmietaną ale pojawiają się i inne warianty, gdzie zamiast migdałów używa się gęstego waniliowego kremu. Sceptycy i miłośnicy semla uważają jednak, że prawdziwa i najlepsza semla to ta tradycyjna z marcepanem.

Smaczna semla to przede wszystkim puszysta, mięciutka bułeczka, którą swobodnie można jeść łyżeczką. Ciasto drożdżowe na semla zawiera dość dużo masła, dzięki któremu taka pszenna bułka jest bardzo pulchna. Oto moja wersja tego tradycyjnego szwedzkiego wypieku!

Przepis na semla z masą marcepanową

Składniki:

na 12 sztuk

  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g masła, rozpuszczone
  • 7 dl maki pszennej
  • 1 dl cukru
  • 2½ dl mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kardamonu
  • jajko do posmarowania

Nadzienie

  • 150 g marcepanu
  • 3  łyżki mleczka migdałowego lub normalnego
  • 4 dl śmietanki
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże i cukier w podgrzanym mleku. Dodaj make, sol i ugnieciony lub zmielony kardamon, zagnieć ciasto. Dodaj masło pod koniec wyrabiania. Ciasto będzie bardzo lekkie i puszyste. Zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.
  • Podziel ciasto drożdżowe na 12  bułeczek, około 70 gram każda. Ułóż na blaszy w odstępach. Nie zapomnij wyłożyć blachy pergaminem.
  • Piecz bułeczki n a 220ºC (termoobieg) na złoty kolor przez około 10-12 minut.
  • Masę  marcepanową utrzyj z mlekiem. Ubij śmietanę na sztywno. Ja używam 38% śmietanki, wiec nie dodaje żadnych fixow.
  • Po ostygnięciu wykrój trójkąt z każdej bułeczki. Wypełnij bułkę masą marcepanową. Szprycą rozprowadź bita śmietanę, a w środek wetknij wycięty wcześniej  trójkąt. Na koniec oprósz bułeczki cukrem pudrem.

slodka bulka pszenna z kardamonem

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *