Torcik czekoladowo bezowy z kremem kawowym

Długo czekałam na okazję aby upiec torcik czekoladowo bezowy z kremem kawowym. Znalazłam ten przepis u Ani jakiś czas temu, poszukując inspiracji na urodzinowy tort dla męża. Torcik czekoladowo bezowy od razu zwrócił moją uwagę. Lubię piec małe torty, które nie zalegają w lodówce. Taki tort piekę i bez jakiejkolwiek okazji. Wydawałoby się, że to torcik na jedno posiedzenie,  maleństwo. Może i maleństwo ale tort jest tak kaloryczny, że jeden kawałek w zupełności wystarczy. Ponieważ mój małżonek nie należy do łasuchów wybór był łatwy. Mały torcik czekoladowo bezowy w zupełności go i gości zadowolił.

tort czekoladowo bezowy

Jak każdy tort tak i na ten składa się kilka etapów przygotowania. Praktycznie nie ma znaczenia czy pieczemy torcik czy tort. Zajmuje to tyle samo czasu. Tort wymaga przynajmniej 2 rzeczy: biszkopt i krem, a ten jeszcze bezę. Poza tym odrobina kreatywności w dekorowaniu jest bardzo wskazana. Dodatkowy plus to zrobić ładne zdjęcia, aby pochłonąć tort oczami…he, he…Śliniłam się niesamowicie fotografując to dzieło. Pracochłonny jak każdy tort, super smakuje, a ten torcik po prostu powala na kolana. Krem maślano bezowy o smaku kawowym jest niebywale smaczny. Bardzo lubię krem do tortu z dodatkiem kawy.

Lubię dekorować torty i przyznam, że cały czas się uczę. Mimo wszystko lubię torty przystrojone rustykalnie. Shabby chic…to coś dla mnie, bo mogę ukryć niedobór artystycznych umiejętności.

Torcik czekoladowo bezowy

Składniki:

Okrągła forma o średnicy 18 cm, wysoka 15 cm

Biszkopt czekoladowy

4 jajka

150 g cukru

50 g pszennej mąki

50 g ziemniaczanej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

40 g kakao

tłuszcz do wysmarowania formy

Beza

75 g białka, 3

150 g cukru

szczypta soli

torcik czekoladowo bezowy

Zacznij przygotowanie tortu od pieczenia bezy. Przygotuj dużą blachę, przykryj papierem do pieczenia i narysuj dwa koła o średnicy 17 cm. Ubij białka z solą. Kiedy zacznie się tworzyć piana stopniowo dodawając cukier. Ubijaj aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca. Dwie trzecie piany podziel równomiernie w obrębie krążków, resztą napełnij rękaw cukierniczy i wyciśnij małe beziki i bezowy groszek. Wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika. Po 10 minutach przykręć piekarnik do 120ºC i susz bezy przy lekko uchylonych drzwiczkach przez godzinę. Zmniejsz temperaturę do 100ºC i susz bezy jeszcze przez 2 godziny, teraz możesz zamknąć piekarnik. Po 2 godzinach wyłącz piekarnik i susz bezy przez noc.

Krem bezowo kawowy

360 g masła, temperatura pokojowa

120 g białek,

200 g cukru

1 łyżeczka waniliowej pasty

2 łyżki nescafe

1 łyżka mleka

Dżem

200 g  konfitury z czarnej porzeczki

Ganache

80 g gorzkiej czekolady

50 ml śmietanki

1 łyżka golden syropu

torcik czekoladowo bezowy

Nastaw piekarnik na 175ºC. Przygotuj formę do pieczenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Przygotuj składniki na biszkopt. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca zacznij dodawać po jednym żółtku, krótko miksując. Na koniec dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj delikatnie szpatułką. Przełóż masę do formy i wygładź powierzchnię. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt i ostudź, następnie przekrój na 3 placki.

Najprzyjemniejsza czynność to przygotowanie kremu do przełożenia tortu. Zaparz kawę w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Umieść białka w misie od miksera, wsyp cukier i postaw nad parą. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Kiedy rozcierając masę między palcami nie wyczuwasz już cukru zdejmij misę i zacznij miksować masę. Do ubitej na sztywno piany dodaj wanilię i po kawałku masła. Pamiętaj aby masło było w temperaturze pokojowej, a piana już dobrze przestudzona. Ubijając pianę można wstawić miskę do większej miski z zimną wodą. W moim przypadku nie było to konieczne. Na koniec dodaj zimną kawę i zmiksuj do połączenia składników.

tort czekoladowy z beza

Montowanie tortu. Ułóż pierwszy placek na paterze. Posmaruj dżemem, następnie kremem, przykryj bezą i posmaruj kremem. Ułóż na bezie kolejny czekoladowy placek. Posmaruj dżemem, kremem, przykryj bezą i na końcu posmaruj kremem kawowym. Zakończ plackiem biszkoptowym. Całość dociśnij. Posmaruj wierzch i boki tortu kremem. resztą kremu napełnij rękaw cukierniczy. Wstaw do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Wyjmij tort i rozprowadź czekoladową polewę. Wyciśnij rozetki z kremu, udekoruj bezikami i groszkiem. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie można swobodnie pokroić tort.

 

 

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *