Tort bananowy z kremem kajmakowym

Tort bananowy z kremem kajmakowym…Ten tort niesamowity! Dopiero od kilku lat stałam się wielbicielką kremowych tortów, więc próbuję wszystkie możliwe smaki. W końcu przyszła pora na tort bananowy z kremem kajmakowym. Przepis  na tort pochodzi od Roy Fares. Roy to znany szwedzki cukiernik, który zrobił karierę za oceanem. Uwielbiam jego wypieki, zawsze mi się udają. Dlaczego tort bananowy? Dlatego, że spód do tortu zawiera banany. Krem kajmakowy jak sama nazwa wskazuje zawiera  krówkową masę, mnóstwo masła i bezę. Chyba rozumiecie, że taki krem musi być bardzo smaczny, a tort bananowy po prostu przepyszny! Upiekłam ten tort na Sylwestra. Jak myślicie, goście będą zadowoleni?

tort bananowy

Tort bananowy

Składniki:

na 12-14 porcji

3 tortownice o średnicy 26 cm

Ciasto bananowe na spód

4 banany

2 łyżeczki soku z cytryny + otarta skórka

460 g mąki tortowej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka waniliowego ekstraktu

300 ml mleka

1½ łyżeczki winnego octu

200 g masła, miękkieg0

400 g cukru

3 jajka

tort bananowy przepis

Nastaw piekarnik na 140ºC na termoobieg. Dno tortownic wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.Obierz banany i zgnieć widelcem. Wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny. Wymieszaj mleko z octem. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, sodę i dodaj wanilię. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego dodaj do masła. W kolejnej misce zmiksuj masło i cukier na puszystą masę. Kiedy cukier już się rozpuści zacznij dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodaj suche składniki w trzech partiach na przemian z mleczną mieszanką. Możesz użyć miksera na małych obrotach. Na koniec dodaj banany i wymieszaj z masą za pomocą szpatułki. Podziel masę na 3 formy, około 430 gram. Jeśli chcesz mieć wyższy tort użyj forem o średnicy 22-23 cm. Wstaw formy do piekarnika i piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ostudź placki.

Krem kajmakowy

750 g masła, miękkiego

300 g cukru

100 g wody

4 białka, 150 g

800 g kajmaku

Dodatkowo

owoce do dekoracji, np. physalis

tort bananowy noworoczny

Ubij jajka na sztywną pianę. Zagotuj wodę z cukrem i gotuj aż cukier osiągnie 121ºC. Wlewaj gorący syrop do piany cały czas ubijając. Ubijaj aż piana ostygnie. Kiedy piana ostygnie zacznij dodawać po łyżce masła cały czas miksując. Następnie dodaj kajmak po łyżce i zmiksuj wszystko na puszysty krem. Połóż pierwszy placek na paterze posmaruj grubo kremem. Przykryj drugim plackiem lekko dociskając i posmaruj taką samą ilością kremu. Połóż na wierzchu trzeci placek, dociśnij i posmaruj tort kremem na wierzchu i boki. Resztę kremu włóż do cukierniczego rękawa zakończonego tylką i udekoruj tort rozetkami. Na koniec udekoruj tort owocami.

tort bananowy z kajmakiem

Tym wpisem pragnę zakończyć rok 2017. Życzę wszystkim udanej sylwestrowej zabawy i powodzenia w Nowym Roku 2018. Do zobaczenia za rok!

SparaSparaSparaSpara

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *