Tort bezowy fistaszkowy

Tort bezowy fistaszkowy to wspaniały tort na każdą okazję, u nas na niedzielny deser. Tort bezowy to połączenie słodko słonych smaków, które idealnie harmonizują z chrupiąco  bezą. Dla mnie rewelacja!  Tort bardzo słodki…Nie ma co ukrywać, że to kaloryczna bomba. Jednak pochłonięta w mgnieniu oka. Uwielbiam bezę, więc kiedy tylko mam możliwość to piekę tort bezowy.

tort bezowy
Tort bezowy

Składniki:

Beza

6 białek

200 g cukru

50 g trzcinowego cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka ziemniaczanej skrobii

Nadzienie

300 ml śmietanki

2 łyżki cukru pudru

4 czubate łyżki masła fistaszkowego

150 g słonych orzechów ziemnych

90 g trzcinowego cukru


tort bezowy rozkrojonyZacznij od upieczenia bezy. Ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kiedy białka będą sztywne zacznij dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując, tak aby cukier zdążył się rozpuścić. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia. Narysuj 2 koła o średnicy 22 cm. Rozprowadź bezę w obrębie każdego koła i wstaw do piekarnika nastawionego na 110ºC na termoobiegu. Piecz bezę przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku do następnego dnia. Przygotuj karmelizowane fistaszki. Rozpuść cukier na małej patelni cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj orzechy i wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięte fistaszki grubo pokrój.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Wymieszaj z fistaszkowym masłem. Połóż pierwszy spód na paterze i rozprowadź większość kremu. Przykryj bezą. Na wierzchu rozsmaruj resztę fistaszkowej śmietany. Posyp tort orzechami.

 

13 komentarzy

Odpowiedz na „GosiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *