Tort brie adwentowy

Niewiele potrzeba aby umilić sobie adwentowy wieczór. Dzisiaj spotkamy się z kilkoma znajomymi. Z tej okazji przygotowałam tort brie w wersji adwentowej. Tort brie, okrągły ser brie lekko podpieczony w piekarniku. Ser staje się bardzo kremowy i smakuje wyśmienicie. Tort można udekorować dowolnie w zależności od tego co się akurat ma w domu. Proponuję świątecznie, orzechami, migdałami i marmoladą z pigwy. Jest to idealny świąteczny poczęstunek, który świetnie pasuje do wina lub gorącego glögg. Prostota powiązana z elegancją.

tort_brie

Tort brie

Składniki:

1 ser brie

garść orzechów

killa łyżek marmolady z pigwy

pierniczki lub krakersy do nabierania

owoce

zapiekany_brie Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Rozkrój nie do końca brie na porcje, ułóż w żaroodpornym naczyniu. posmaruj częścią marmolady, posyp orzechami i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj przez około 20 minut. Ser powinień się lekko rozpuścić. Wyjmij z piekarnika i od razu podawaj na gorąco. Rozkrój do końca i nabieraj za pomocą pierników lub krakersów.

prazone_migdaly

Kandyzowane migdały mają niesamowite smak i zapach. Super smakują z pieczonym brie. Wędrując po świątecznych jarmarkach czuję ich błogi zapach. Kupuję paczkę jeszcze gorących migdałów i cieszę się ich smakiem.

brie

Do świątecznego brie proponuję owoce physalis i pestki granatu. Granat w smaku przypomina porzeczkę. Jest to wyjątkowo smaczny i dekoracyjny owoc. Od dawna lubię schrupać pierniki z pleśniowym serem. Pierniki z brie smakują wspaniale!

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *