Tort czekoladowy – przepis II

Czekolada…jak jej nie lubić! Na deser w tabliczce, budyniu czy w torcie…zawsze smakuje wybornie. U mnie dzisiaj kolejny tort czekoladowy, który upiekłam specjalnie dla gości z Iranu. Niestety nie mogłam pokazać torta w całości, bo czas naglił…

Polecam tort czekoladowy z owocami, najchętniej jagodowymi. U mnie dzisiaj borówki, truskawki i maliny.

tort czekoladowyTort czekoladowy

Składniki:

Biszkopt kakaowy

tortownica o średnicy 27 cm

5 jajek

180 g cukru

80 g pszennej mąki

60 g kakao

Masa czekoladowa

½ l śmietanki

180 g czekolady,  u mnie 70 % kakao

4 łyżki cukru

czekoladowy tortMalinowa polewa

200 g malin

80 g cukru

Do dekoracji

Ganache, tutaj przepis

owoce, u mnie maliny, borówki i truskawki

tort czekoladowy przepisOdziel białka od żółtek. Ubij białka na pianę. Dodaj po łyżce cukru i ubijaj, aż piana będzie błyszcząca. Dodaj po jednym żółtku wciąż ubijając. Przesiej mąkę z kakao, a następnie delikatnie wymieszaj z jajeczną masą. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku na 160ºC, u mnie termoobieg przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczony biszkopt spuść na podłogę lub stół z wysokości 50 cm. Ostudź biszkopt.

Przygotuj masę czekoladowę. W małym garnku doprowadź do wrzenia śmietankę. Dodaj cukier i połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady, przykryj folią i ostudź. Ostuddzony krem włóż do lodówki najlepiej na noc. Na drugi dzień lekko zmiksuj, nie za długo, bo krem się zważy. Podziel biszkopt na 3 równej grubości placki. Do montowania tortu skorzystałam z metalowej obręczy, którą dopasowałam do średnicy biszkoptowych placków. Przełóż torta czekoladową masą, wierzch pokryj jedynie cienką warstwą. Wstaw do lodówki. W międzyczasie w małym rondelku zagotuj maliny i cukier. Gotuj przez 10 minut, aż dżem zacznie gęstnieć. Przetrzyj przez sito i ostudź. Pokryj torta malinową polewą i włóż do lodówki. Następnie przygotuj ganaché według tego przepisu i posmaruj nim wierzch torta. Udekoruj torta owocami w postaci kopca i wstaw do lodówki. Kiedy tort już jest mocno zchłodzony zdejmij metalową obręcz i podziel torta na porcje. Smacznego!

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *