Tort czekoladowy urodzinowy

tort czekoladowy z malinami

Moje najmłodsze dzieciątko skończyło 9 lat dzisiaj. Jak ten czas leci. Oprócz przeróżnych prezentów był również tort czekoladowy, który upiekłam wedle życzenia. Pyszny tort urodzinowy, który zrobiłam troszkę innym sposobem ni krajankę czekoladową. Przede wszystkim spód do tortu nie jest taki kompaktowy i ciężki od czekolady, ale puszysty i mięciutki. Dzisiaj nie jestem czasowa, więc krótko… zapraszam na torta!

tort czekoladowy urodzinowy

Przepis na tort czekoladowy urodzinowy

Składniki:

na tortownicę o średnicy 26 cm

Czekoladowy spód do tortu

  • 225 g masła
  • 250 ml brązowego cukru
  • 4 żółtka
  • 1łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 białka

Krem czekoladowy

  • 2 łyżki mocnej zaparzonej kawy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła
  • 60 g cukru pudru

Krem śmietankowo malinowy

  • 300 ml śmietanki, 40%
  • 100 ml malin , dodatkowo do dekoracji
  • 3 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

  • Rozpuść czekoladę w gorącym mleku i pozostaw do ostygnięcia.
  • Masło utrzyj z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku i cukier waniliowy. Dodaj ostygniętą czekoladę, a następnie przesianą z proszkiem i kakako mąkę. Wymieszaj delikatnie łyżką. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę i wymieszaj również delikatnie łyżką.
  • Przełóż masę do tortownicy wyłożonej pergaminem, wygładź i piecz na 160ºC przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Upieczony spód do tortu ostudź.
  • Rozpuść następną czekoladę wraz z kawą w kąpieli wodnej jak poprzednio i ostudź. Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i dodaj czekoladę.
  • Ubij śmietanę ( odłóż część do dekoracji)  i dodaj maliny z cukrem.
  • Rozkrój spód do tortu na 3 placki. Pierwszy posmaruj kremem czekoladowym, przykryj drugim plackiem. Na drugim placku rozsmaruj malinową śmietanę i przykryj ostatnim plackiem.
  • Przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z dodatkiem cukru i śmietanki.Posmaruj cały tort i wstaw do lodówki, aby polewa zastygła.
  • Napełnij szprycę resztą białej śmietany i wyciśnij rozetki, w każdą wciśnij malinę, a na środku tortu ułóż tylko maliny.

tort czekoladowy z malinami urodzinowy

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *